İSLÂM’DA KADINA ŞİDDET VAR MI?
Pazar, 09 Temmuz 2017 00:00

İSLÂM’DA KADINA ŞİDDET VAR MI?*

Sayın Hocam, ben Almanya’nın Köln şehrinden yazıyorum. Burada bir tartışma yaşanıyor. Kadına dayak, kadına şiddet İslâm kültürünün Türk kültürünün bir parçasıdır, diye.

Fakat buna ben kesinlikle katılmıyorum. İslâm şiddeti haram kılmış. İyiyi, güzeli, doğruyu önermiş, ben bunu böyle öğrendim. Kendim eğitimli bir kişiyim. Fakat büyük bir gazetenin köşe yazarı bu tezi doğrular mahiyette bir yazı yazmış; ben de bunu kibar ve medeni bir şekilde eleştirdim. Bu tür yazılar biz Müslüman Türkleri Avrupa’da zor durumda bırakıyor, dedim. Bu köşe yazarı bana inanılmaz bir tepki gösterdi yazılarımı beğenmezsen okuma, eğer okursan da doğru oku. “Madem ki İslâm ve Türk kültüründe kadına şiddet yok da karılarınızı neden dövüyorsunuz?” diye itham etti.

30 senelik evliyim, bir kere olsun karımla tartışma yaşamadım. Simdi bir din adamı olarak sizden bir ricam var. Kadına şiddet ve dayak İslâm kültürünün bir parçası mıdır? Beni aydınlatırsanız size minnettar kalırım. Bu durum beni çok rahatsız ediyor. Selamlarımı iletir, hürmetlerimi sunarım hoşça kalınız...

Cevap: İslâm başka, Müslümanların davranışı başkadır. Hiç kuşkusuz İslâm, 14 asır önce kadına o zaman için insanların hayal edemeyeceği kadar büyük haklar sağlamıştır. İslâm'a göre yaşayan ailelerde kadına sevgi ve şefkat gösterilir. Kadın şefkat sembolüdür. Kur'ân'ın bir bölümü, "Kadın Suresi" adını taşımaktadır. Bu da İslâm'ın kadına verdiği değeri gösterir. Sanki Avrupa'da kadına çok mu saygı gösteriliyor? Orada aile bağlarının ne kadar gevşediği bilinmeyen bir şey değil.

Geçenlerde BBC.’nin, 18.00 haberlerini müteakiben yayınladığı “Ev içi şiddeti” başlıklı programda kocasını döven, başına demir tava ile vuran, tırnaklarıyla yüzünü yaralayan kadınlar yanında karısını şidetle dövüp hastanelik eden erkeklerden söz ediliyordu. Anlattıklarına göre 2008 yılında sadece İngiltere’de 72 kadın kocası tarafından; 40 küsur erkek de karısı tarafından öldürülmüş.

Avrupa’da aile içi şiddetin olmadığı savları hep palvaradır. Huzur varsa İslâm ailesindedir, saygı varsa İslâm ailesindedir.

(devamı yarın..)

 

*yazı arşivden alınmıştır