AFAKİ BİR YORUM *** SAKİNE DUASI
Cumartesi, 29 Temmuz 2017 00:00

AFAKİ BİR YORUM

"Nahl suresi"nin 17'nci ayetini farklı okumak mümkün mü?

Sayın, Süleyman ATEŞ, Prof. Dr. İyi dileklerimi ve saygılarımı sunarım. Uygun görürseniz, Nahl suresinin 17'nci  ayeti'nin Türkçe anlamını size danışmak; doğrusunu anlayabildiğimden emin olmak arzusundayım. Bildiğiniz gibi, söz konusu ayetin Arapça metninde "men" sözcüğü geçmektedir.

Ayeti şöyle okumaktayım:16*17'e fe men yuHlaKu, ke men lâ yuHlaK; e fe lâ tezekkerûn "men" sözcüğünün, canlı varlıklar için kullanıldığını biliyorum. Bu durumda, söz konusu ayetin Türkçe'ye çevirisinin, şu şekilde olması gerekmez mi? 16.17  Yaratılan bir kimse (İnsan); yaratılmamış bir kimse(Allah) gibi midir, hiç? Siz, Allah'ın dediğine önem vererek, aklınızda tutmaz mısınız hiç?

"Allah'ı kim yarattı?" diye soranlara, bu ayet ile "Allah, yaratılan bir kimse değildir" yanıtının verildiğini anlamaktayım. Anlayışımda yanlışlık var ise, lütfen, eleştirinizi bildirirseniz
 çok teşekkür ederim.

 Saygılarımla...

Cevap: Âyette yakhluk fi'li edilgen değil, etkendir. Âyette yaratan Allah'ın, hiçbir şey yaratamayan uydurma tanrılarla bir tutulmasının akla aykırı olduğu vurgulanmaktadır. Âyetin doğru anlamı şöyledir: "Yaratan, yaratmayan gibi midir? (Hiçbir şey yaratamayan o putlar, bunca varlıkları yaratan Allah'a denk tutulur mu?) Hiç düşünmüyor musunuz?" 

Sizin, fiileri hangi delile göre edilgen okuduğunuzu anlayamadım. Kur'ân kıraat uzmanları böyle bir seçenek sunmazlar. Ayrıca verdiğiniz mananın tutarlı bir yanı da yoktur. 


 

SAKİNE DUASI

Değerli Hocam, 

Sakine duası ile ilgili internette birçok bilgi bulunmakla beraber hemen hemen hepsi duanın Cebrail (A.S) tarafından Hz. Ali (R.A)’ye bildirildiği rivayet edilmektedir. Duanın içeriğini Kur’an’dan çeşitli ayetler, Allah (C.C)’ın 6 ismi ve salavatlar oluşturuyor. Bu duanın aslı hakkında bilgi verebilirseniz müteşekkir olurum. Hayırlı bayramlar diliyorum. Saygılarımla, ...

Cevap: Benim bildiğime göre Cebrail Peygamber'e vahiy getirir, Hz. Ali Peygamber değildir. Böyle uyduruk duaları bırakın da Kuran'ın dua âyetlerini okuyun.