RUHUN OLGUNLAŞMASI *** ÖLEN KÖPEKLERİN DE RUHU İNSANLAR GİBİ SÜREKLİ Mİ?
Çarşamba, 16 Ocak 2019 00:00

RUHUN OLGUNLAŞMASI*

Sayın hocam, insanlar Allah'ın huzuruna geldiğinde dünyadayken hayatının hiçbir döneminde onu anmamış ise Allah'ın o ruhu olgunlaşması için bir bedende tekrar dünyaya göndermesi mümkün müdür? Sevgi ve saygılarımla, Ellerinizden öperim...

Cevap: Allah için mümkün olmayan hiçbir şey yoktur. Allah isterse olgunlaşmamış ruhu, yeni bir beden içinde dünyaya gönderebilir. Bazı âyetlerde buna işaret vardır ama kesin bir şey söyleyecek durumda değilim. Gerçeği Allah bilir. Size "Kur'ân Ansiklopedisi" adlı eserimde "Re­enkarnasyon" maddesini okumanızı tavsiye ederim. Madem merak ediyorsunuz öyle ise "Evet", "Hayır" cevabı yerine konuyu derinlemesine araştırmanız gerekir.

 


 

ÖLEN KÖPEKLERİN DE RUHU İNSANLAR GİBİ SÜREKLİ Mİ?*

Cevap: Her canlının ruhu vardır, ancak hayvanların ruhları insan ruhu gibi yüce düzeyde değildir. Ruh ölmez. Köpeğin ruhu da varlığını sürdürür ama insan ruhu gibi yüce mertebede değil, daha alt boyutta. Onun da gideceği bir âlem vardır, bilemeyiz belki de onlar da kendilerine özgü bir cennete gider. O konuda bir ayrıntı yok. Sadece cennette hayvanların da olacağına dair bazı âyetler vardır. Ancak hayvanlar sorumlu değildir. Bir hadise göre onlar da âhirette kendilerine haksızlık eden insanlardan ve hayvanlardan haklarını alacaklardır. Meleklerin korumasına gelince melekler her canlıyı dünyada korurlar. O ruhani varlıkların koruması olmasa, bedensel canlılar hayatlarını sürdüremezler. Her canlı gözetim altındadır. Yüce Allah şöyle buyurur: "Hiçbir canlı yoktur ki Allah onun perçeminden tutup gütmesin." Yani her canlı, Allah'ın emrindeki ruhaniler tarafından yönetilmektedir. Ah gönül gözümüz açık olsa her tarafımızın ruhanilerle sarılı olduğunu görürüz.

 

*yazı arşivden alınmıştır