Kurban adağımın parasını torunuma yardım etsem olur mu? *** Ailevi mesele çok önemli

Kurban adağımın parasını torunuma yardım etsem olur mu?

Sayın Süleyman Ateş, Kurban Adağım var, bedelini üniversitede okuyan torunuma ve ihtiyacı olan aileye vermem uygun olur mu? Yoksa kan akıtmak zorunda mıyım? Saygılarımla...

Cevap: Neyi adamışsan onu yapman gerek. Mesele kan akıtmak değil ama siz kurban kesmeyi, yani kan akıtmayı adamışsınız. Bu durumda başka bir şey yapmakla adağınız yerine gelmiş olmaz. Ayrıca adağın parası toruna yardım olarak verilmez. Kişi çocuklarına, torunlarına zekât ve vacib sadaka veremez. Onlara vereceği yardımdır, sadaka değil.

 

Ailevi mesele çok önemli

Konya’dan yazan okurum, üç talak ile eşinden ayrıldığını belirtiyor. Birincisi 2003’te olan birinci olayın ardından eşinin küsüp evden gittiğini, bir hafta sonra eşyalarını almaya geldiklerinde sinirlenerek 3 kez boş ol, 3 den 9 a şart olsun ki benden boşsun dediğini, ama hocaların fetvası üzerine birleştiklerini, bu yıl eşinin yine küsüp evden gittiğini, bir iş bulup çalışmaya başladığını, 45 gün ayrılıktan sonra eşinin çalıştığı yere gidip birleşme talebettiğini, eşinin kabul etmemesi üzerine yine üç talak verdiğini, daha sonra eşinin pişman olup eve döndüğünü söylüyor. Birleşmeleri üzerine canı sıkılıp kendilerini evden çıkaran babasından intikam almak ve bir de mehri almak (ne demekse?) için formalite olarak resmen boşandıklarını, şimdi her ikisinin de pişman olduklarını, iki çocukları bulunduğunu, dinen tekrar bir arada yaşayıp yaşayamayacaklarını soruyor.

Cevap: Kararlı boşama bir defada söylenen sözle olmaz. Her ay bir boşama yapmak suretiyle üç ay içinde olur. Eğer siz eşinize hiç cinsel ilişkiye girmeden her temizlik süresi içinde boşama verdiniz ve üç ay geçti, birleşmediniz ise eşinizle bütün ilişkileriniz bitmiş olur. Ama boşama sözünü bir kez söylediniz, başka söylemediniz ise, aradan üç ay geçti ise ondan sonra kadın isterse tekrar birleşebilirsiniz, istemezse birleşemezsiniz. Zaten mahkeme de boşamış ama siz gerçekte boşanmadığınızı söylüyorsanız, eşiniz de size dönmeğe kararlı ise bir mehr ödemek suretiyle birleşebilirsiniz.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş