HİCAZ'DA OKUNAN EZAN VE KAMET DOĞRU MU?
Salı, 27 Kasım 2018 00:00

HİCAZ'DA OKUNAN EZAN VE KAMET DOĞRU MU?

Çok Değerli Hocam, Cenab-ı Mevla'nın selâmı üzerinize olsun efendim!

Sayın Hocam, Hicaz'a hac vazifem için gittiğimde de şimdi de Kâbe'den TV. Canlı yayında şahit olduğumuz iki konu var: İlki kāmet getirirlerken "Eşhedü enlâ ilâhe illallah" ile "Eşhedü enne Muhammeden resülûllah"ı birer kez okuduklarına şahit oluyoruz.  Ve bir de ezan ile kāmet arasında (TV yayınında) "salli ve barik" dualarını kısaltarak cem ediyorlar...

Bu uygulamaların hangi ölçüde sağlıklı olduğunu anlamak ve (en azından yalnız namaz kılarken) uygulanabilirliği olup olmadığını bilmek istedim. Bu soruyu ancak size sorabileceğimi ve ancak sizin yorumunuza itibar edeceğimi bilmenizi istirham ederim.

Recep ve Şaban ayının hakkınızda hayr ve bereketle dolu olması ve sağlıkla Ramazan-ı şerife ermeniz temennisiyle, hürmetlerimi arz ediyorum efendim...

Cevap: Hicazda şahid olduğunuz uygulama doğrudur. En kuvvetli rivayetler o yöndedir. ًGerçi ikametin de ezan gibi olduğu şeklinde rivayetler varsa da en kuvvetli rivayete göre ikamette iki defa Allahu ekber, birer kere eşhedu enla ilahe illallah, eşhedu enne Muhammeden Resulullah, birer kere hayye alâs's-salâh, hayye alâ'l-felâh, iki kez kad kameti'salâh, iki kez Allahu ekber ve bir kez lâilâhe illallah denilir. 

"Allahu ekber, Allahu ekber. Eşhedu en lâilâhe illallah, eşhedu enne Muhammeden Resulullah, hayye alâ's-salâh. Hayye alâ'l-felâh. Kad kameti's-salâh, kad-kameti's-salâh. Allahu ekber, Allahu ekber, lâilâhe illallah".