MEZHEP DİN DEĞİL, YORUMDUR
Salı, 11 Aralık 2018 00:00

MEZHEP DİN DEĞİL, YORUMDUR*

Sayın hocam mezhepler konusunda özellikle Şafiilik konusu ve bir Şafii, Hanefi mezhebine nasıl geçer? Şafiilik babadan oğla mı geçer? Ben 13 yaşındayım, benim sorumu en kısa zamanda cevaplayacağınızı umu­yorum ve yazılarınızı sevgiyle takip ediyorum, ellerinizden öperim...

Cevap: Mezhep, din değildir. Her insan, kendince kolay olan her­hangi bir mezhebi seçebilir. Ama bu kesin kanaatle olur. Yoksa bahleyin bir mezhebe, ertesi gün de başka bir mezhebe geçmek, dini eğlence yerine koymak olur. Şimdi yavrum sen, ille Şafii veya Hanefi mezhebine uymak zorunda değilsin. Eğer yeterli derecede araştırıp Hanefi mezhebini daha kolay ve doğru buluyorsan o mezhebe uyarsın. Mezhep, din ol­madığı gibi babadan oğla geçen bir şey de değildir. Ama dediğim gibi bunun için hangi mezhebin daha uygun ve doğru olduğu hakkında kesin kanaat sahibi olman gerekir. Henüz yaşın buna müsait değil. Ama içinde bulunduğun ortam seni bu yöne yönlendiriyorsa, mezhep değiştirmenin ne şartı, ne de günahı vardır. İslam âleminde uygulanan içtihat mez­heplerinin hepsi de haktır.

Mezhebe tabi olmak, ibadet görevini hafifletemez!

Bir mezhebe mensubolmayanların daha çok ibadet etmesi gerekeceği hakkındaki görüş ise saçmalıktır. Kur’ân ve Sünnette olmayan görüşün bir değeri yoktur. Şunu iyi bilin ki mezhepler, Hz. Peygamber’­den 1,5-2 asır sonra ortaya çıkmıştır. Peygamber sahâbîlerinin ve onların ardından gelen tâbi-îlerin, onların da ardından gelen etbâ’u’t-tâbiîn (tâ­biîlerin tâbi’lerinin) mezhebi yoktur. Acaba Hz. Peygamber’in, “ken­disinden sonra gelen en hayırlı nesil” diye nitelendirdiği bu üç nesil, bir mezhebe tabi olmadığı için Münker Nekîr’in mezhep sorusuna yanıt veremedikleri için başarısız mı kalmışlardır? Müslümanlar, bu gerçekleri fikretsin de dini doğru anlamaya çalışsınlar.

*yazı arşivden alınmıştır