ÂHİRETTE HAYVANLAR OLACAK MI? PDF 
Çarşamba, 12 Aralık 2018 00:00

ÂHİRETTE HAYVANLAR OLACAK MI?*

Cevap: Hayvanların öldükten sonra toprak olacağı söyleniyor ama bize göre bu doğru değildir. Hayvanın da ruhu vardır. Onlar da cennette kendilerine uygun bir yere giderler. Müfessirler, hayvanların dünyâda çektikleri acıların ödüllerini görmek, haklarını almak için haşredi­le­cek­lerini (İlâhî Mahkemeye getirileceklerini), sonra toprak olacaklarını söylüyorlar. Oysa Kur'ân-ı Kerîm şöyle buyurur:

"Yeryüzünde yürüyen hiçbir hayvan ve iki kanadıyla uçan hiçbir kuş yoktur ki, (onlar da) sizin gibi birer ümmet olmasınlar. Biz Kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmamışızdır. Sonra (onlar), Rableri(nin huzuru)na toplanacaklardır.” (En‘âm: 55/38)

Bu âyetten, yeryüzünde yürüyen canlıların ve gökyüzünde uçan kuşların her türünün insanlar gibi birer ümmet (sosyal toplum) oldukları anlaşılır. Onlar da insanlar gibi sınıf, sınıftır. Yürüyen veya sürünen hayvanlardan her tür bir ümmettir.

Bu âyette insanların da yeryüzündeki canlılardan bir sınıf olduğu belirtiliyor. Gerçekten insan da, tek hücreliden omurgalılara, sürün­gen­lere ve ayaklarıyla yürüyenlere varıncaya dek pek çok çeşitli hay­vanlardan bir sınıftır. Ancak hayvanların en şereflisidir.

Herşey Allah'ın kaybolmayan, eksilmeyen ve artmayan bilgisinde vardır. İşte o bilgiye göre yaratılan şu canlıların hepsi, yine Rablerinin huzuruna götürüleceklerdir: Sonra (onlar), Rableri(nin huzuru)na top­la­nacaklardır.”

Âyetin son cümlesinden, kıyâmet gününde yalnız insanların değil, hayvanların da diriltilip Allah'ın huzuruna götürülecekleri anlaşılır. Âhiret dünyânın özü, ruhudur. Her ruh sahibi o âlemde var olacaktır. "Vahşî hayvanlar haşrolunduğu (Yüce Mahkemede toplandıkları) za­man" (Tekvîr: 5) âyeti de bunu belirtiyor. Ebûzer (r.a.) diyor ki: "Biz Allah'ın Elçisi(s.a.v.)in huzurunda idik. İki keçi birbirine tos vurdu. Allah'ın Elçisi:

      Niçin dövüştüklerini biliyor musunuz? diye sordu.

      Hayır, dedik.

      Fakat Allah biliyor ve aralarında hüküm verecektir, buyurdu." (İbn Hanbel, Müsned: 5/162, 173)

Ebû Hüreyre'den rivayet edilen bir hadîste Allah'ın Elçisi (s.a.v.): "Kıyâmet gününde boynuzsuz hayvan, (kendisine tos vuran) boynuzlu hayvandan hakkını alacaktır." buyurmuştur.

Bizce haşr, klasik bazı tefsir kitaplarında söylendiği gibi, sadece öç veya hak alıp sonra toprak olmak için değildir. Dünyâda bulunan hay­vanlar, âhirette de daha mükemmel biçimde var olacaklardır. Ruh taşıyan herşey, bu âlemden o âleme intikal eder. Ruh ölmez. Bedeninden ayrılan her ruh, kendisine özgü, kendi düzeyindeki bir rûhânî âleme gider. Hayvanlar da kendi düzeylerindeki hayvanlarla beraber olur.

Âhiret hayatı, dünyâ hayatının uzantısı, daha mükemmeli; hayâtın gölgesi değil, gerçeğidir. Burada var olan her canlı, orada da vardır. Orada hayvanların, birbirinden haklarını aldıktan sonra toprak olacakları hakkındaki rivayet doğru değildir. Yüce Allah, sadece hayvanlar bir­birinden haklarını almak için onları diriltip sonra toprak etmez. Toprak olacaklarsa haklarını alsalar ne yararı var? Bu, İlâhî hikmete uygun de­ğildir. Ruh, maddeden soyutlanınca ölmez, toprak olmaz. Ölüm, şu dün­yâdaki maddeye özgüdür. O âlemde ölüm yoktur, orası ölümsüzlük âle­midir. Nitekim yüce Allah: "Orada ilk ölümden başka ölüm tatmazlar" (Duhân: 56) buyurmuştur. Ayrıca âhi-rette ölümün yok olacağını vurgu­layan bir hadis de vardır.

Hayvanların, birbirlerinden haklarını aldıktan sonra ölüp toprak olacakları görüşü, orada ölümün olmayacağını vurgulayan bu âyete aykırı olduğu gibi, âhirette ölümün, bir koç şeklinde getirilip kesileceğini, ondan sonra bir daha ölüm olmayacağını bildiren hadîse de aykırıdır. Hz. Peygamber'in şöyle buyurduğu rivayet edilir:

"Ölüm, güzel bir koç şeklinde getirilir (cennetle cehennem ara­sında bulunan surun üzerinde durdurulur)… Ve yatırılıp boğazlanır..." (Buhârî, Tefsîr, Meryem Suresi: 1; Tirmizî, Tefsîr, Meryem Suresi...) Ölüm yok ise canlı olarak Yüce Mahkemeye gelen hayvanlar nasıl toprak olacaklardır? Toprak olmak, ölmek demektir.

Kur’ân cennette hayvanların, kuşların olacağını, cennetliklere “Be­ğendikleri meyvalar, canlarının çektiği kuş etleri ikram edilir.” (Vâkı‘a Suresi) buyurduğuna göre, demek ki cennette kuş var ki onlara taze kuş etleri ikram edilmektedir. Zaten kuşların, bülbüllerin, martıların, dünyayı süsleyen hayvanların olmadığı cennet sıkıcı olur. Öyle yere cennet denilir mi? Bu hayvanlar dünyanın süsü olduğu gibi âhiretin de süsüdür:

“Hayvanları da yarattı… Onların meraya gidiş gelişleri size ayrı bir güzellik ve zevk verir. Ağırlıklarınızı öyle (uzak) şehirlere taşırlar ki, (onlar olmasa) canlar(ınız), büyük zahmetler çekmeden oraya varamazdınız… Binmeniz ve süs için atları, katırları ve merkepleri (yarattı) ve daha sizin bilmediğiniz nice şeyler yaratmaktadır.” (Nahl: 5-8)

*yazı arşivden alınmıştır

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş