GERÇEKLERE HAYALLERİN KARIŞTIĞI RÜYALAR *** GÜVENİLİR HADÎSLER
Perşembe, 25 Ekim 2018 00:00

GERÇEKLERE HAYALLERİN KARIŞTIĞI RÜYALAR

“Hocam benim kurtulmak isteyip de kurtulamadığım çok büyük bir sorunum var. Nereden başlayıp nasıl anlatacağımı da bilemiyorum. Öncelikle bir çocuğum var ve eşimden ayrıldıktan sonra çocuğum ve ben için Allah'tan tek bir şans istedim ve o son olsun diye dua ettim, üç yıl tek yaşadım; ailem tarafından da çok büyük ihanetlere, haksızlıklara uğradım ama namusuma leke sürdürmeden o son eşim olacak kişiyi bekledim” diye yazan hanımefendi, daha sonra rüyasında gördüğü adamla evlendiğini ve o kişi ile ilgili rüyalar gördüğünü, bu rüyalar yüzünden psikolojik sıkıntılara düştüğünü yazıyor.

Cevap: Rüyalarınız sizin kalb gözünüzün açık olduğunu gösteriyor. Ama henüz manevî olgunluğunuz tamamlanmadığı için rüyalara nefsanî düşünceler de katılıyor, kimileri Kur'ân'da adğâs-ü ahlam diye tabir edilen düşlerin, içteki düşüncelerin karıştığı hayallerin karıştığı rüyalar şeklini alıyor. Namazlarınızı kılınız, Allah'ı çok zikretmeğe çalışınız. Eğer Allah'ı düşünmeğe yoğunlaşırsanız bu karışık rüyalardan kurtulursunuz. Allah yardımcınız olsun.


 

GÜVENİLİR HADÎSLER

Merhaba sevgili hocam, Peygamberimizin güvenilir sayabileceğimiz sözlerini veya hadislerini hangi kaynakta bulabiliriz? Böyle bir kitap önerebilir misiniz? Örneğin sizce “kutub-i sitte”ye tamamen güvenebilir miyiz? Çok teşekkürler, saygılarımla...

Cevap: En güvenilir Hadîs Kitabı Buhârî, sonra Müslim, sonra dört Sünen Kitabıdır. Ama bu kitapların yazarları, Hz. Peygamber'den yıllarca sonra ağızdan ağıza dolaşan rivayetleri derlemişlerdir.  Bu Kitaplarda bulunan kimi sözler içine çok katmalar olmuştur. Çünkü insanlar duydukları bir sözü aynı lafızla ve aynı mânâ ve vurgu ile nakledemezler. Naklederken bilerek veya bilmeyerek kendi düşünceleri de karışır. Bizim ölçümüz şudur: Hadisler içinde Kur'ân'a ve Peygamberimizin bilinen mantalitesine uygun olanlar, senetleri de sağlam ise o hadis Peygamber sözüdür ve İslâm'ın ikinci kaynağıdır. Ama Kur'ân düşüncesine aykırı sözler senetleri sağlam olsa bile o söz Peygamber sözü olamaz. Çünkü Hz. Peygamber Kur'ân'a aykırı bir söz söylemez. Zira Kur'ân, Peygamber'in ruhaniyyetini, düşüncesini, bütün benliğini sarmıştır. Peygam­ber'in, Kur'ân'a aykırı bir söz söylemesi olası değildir.