NAMAZ VAKİTLERİ (1) PDF 
Salı, 16 Ekim 2018 00:00

NAMAZ VAKİTLERİ (1)

Hocam hayırlı günler, Namaz vakti kavramı tam olarak nedir? Örneğin; Ezan okunduktan hemen sonra namazımızı kılamadığımız durumlar oluyor. Ezan okunduktan sonra diğer vakit gelene kadar kılınabilir mi? Yoksa ezan okundu, kılamadıysan o vakit geçmiş mi oluyor? Çünkü çalışırken ezan vaktinde işi bırakamadığımız durumlar oluyor. Mesela 1-1,5 saat sonra kılsak namazımızı, bu doğru mu?

Hocam değerli görüşleriniz için Allah razı olsun, tekrar hayırlı günler...

Cevap: Sorunuzun cevabını Yeni İslâm İlmihali adlı eserimizden naklediyorum:

Fıkıh Kitaplarına Göre Namaz Vakitleri:

Fıkıh kitaplarında namaz vakitleri, şu hadîse dayanılarak ayrıntı ile açıklanmıştır: "Sabah namazının vakti, ufukta güneşin kena­rının belirmesinden hemen öncesine kadardır. Öğle namazının vakti, güneşin, göğün ortasından sağa kaymasından itibaren başlar, ikindi oluncaya kadar sürer, ikindinin vakti, güneş sararıp çemberi tamamen ufukta görünmez oluncaya kadardır. Akşamın vakti güneşin batmasından, şafak'ın kaybolmasına kadar sürer. Yatsının vakti de gece yarısına kadardır.” (Müslim. Mesâcid: b. 31)

Bu hadîs, sabah namazının başlangıç zamanını göstermiyor. Bu husus da Cebrâîl Aleyhisselâm'ın tan yeri ağardığı zaman imam olup sabah namazını kıldırdığını ifâde eden hadîsten anlaşılmaktadır, iki hadisten anlaşıldığına göre:

1) Sabah namazının vakti: Doğu tarafında ufukta görülen geçici beyazlıktan sonra, genişlemesine beliren beyazlıktan itibaren başlar, güneş doğuncaya kadar devam eder.

2) Öğle namazının vakti: Güneşin zevale ermesinden, yani güneşin tam göğün ortasına gelip oradan azıcık sağa kaymasından itibaren başlar, her şeyin gölgesi kendisinin iki misli, İmâm-ı A'zam'dan yapılan diğer bir rivayete göre de bir misli oluncaya kadar devam eder.

Güneş, göğün ortasına gelmekle her şeyin batı tarafındaki gölgesi kısalmış, en son haddine varmıştır. Hemen hemen gölge, kaynağına yapışmış durumdadır. Artık gölge, doğuya doğru dönüp uzamağa başla­yacaktır. İşte bu zaman, zeval vaktidir. Öğle namazının vakti bu zaman­dan başlar. Yalnız öğlenin son vakti hakkında ihtilâf vardır. İmâm Ebû Yûsuf ve İmâm Muhammed, gölgenin bir misli olmasıyla öğlenin vakti çıkar, ikindi başlar demişlerdir. İmâm-ı A'­zam'ın son ve bilginlerin çoğunun görüşüne göre öğlenin vakti, gölge, aslının iki misli oluncaya kadar sürer.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş