ORUÇ FİDYESİ HK. *** ANTİDEPRESAN İLAÇLARI KULLANMAKTA SAKINCA VAR MI? PDF 
Pazartesi, 15 Ekim 2018 00:00

ORUÇ FİDYESİ HK.

Sayın hocam ben şeker hastalığı dolayısıyla oruç tutmuyorum; bunun karşılığı vereceğim fidyeyi Ramazan ayı dışına da taşacak şekilde versem doğru olur mu? Bir fakir öğrenciye her ay 100 veya 200 TL şeklinde ödesem bir sene boyunca bu şekilde yardımcı olsam fidyemi vermiş sayılır mıyım? Teşekkür eder saygılar sunar bu hizmetinizin devamını dilerim. Allah ömrünüzü uzatsın inşallah ki sorularımıza en azından bu siteniz aracılığı ile cevap bulma imkânını ediniyoruz sevgi ile kalın...

Cevap: Öğrenciye yapacağınız yardım elbette oruç fidyesi olur. Böyle şeyler niyete bağılıdır. Peygamberimiz, amellerin niyetlere göre değerlendirileceğini buyurmuşlardır. Allah sağlık versin.

ANTİDEPRESAN İLAÇLARI KULLANMAKTA SAKINCA VAR MI?

Sayın hocam, Antidepresan ilaçlar içmenin dinimizce bir sakıncası var mıdır?Cevap verirseniz çok sevinirim. Saygılar...

Cevap: Doktorun gerekli gördüğü ilaçları kullanmakta dinen bir sakınca yoktur.  Maide Suresinin üçüncü âyetinde domuz eti, leş, kan ve murdar hayvan eti yemek haram kılınmakta, ardından da mecbur kalan için bunları yemekte bir sakınca olmadığı vurgulanmaktadır. Antidepresan ilaçlar da bir mecburiyet durumunda kullanılan ilaçlardır. İçeriği kimyasal bileşiklerdir. Kur'ân'ın yasakladığı maddeler fiziki olarak yoktur. Çünkü maddeler moleküllere ayrılarak ilaçlar yapılır. Bir genel kural vardır:  ez-zarurat tubîhu'l-mahzû­rat: zorunluluklar yasakları mübah kılar.  Bunu niçin sordunuz, yoksa bir rahatsızlığınız mı var? Selamlar, gözlerinden öperim.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş