Ä°NTERNETTEN ALIÅžVERÄ°Åž (1) PDF 
Çarşamba, 03 Ekim 2018 00:00

Ä°NTERNETTEN ALIÅžVERÄ°Åž (1)

Süleyman Ateş hocam hayırlı günler, internetten birkaç tane kalem alacaktım ve ücreti de havale ile gönderirim diye düşünü­yordum ancak alışveriş işlemlerinin sonuna yaklaştığımda Atm (veya banka kartı) numarası ve kartın son tarihi gibi bilgiler isteni­yordu (bahsettiğim bu kartlar arasında fark var mı yok mu kesin olarak bilmiyorum) (bunları girseydim başka bilgiler istenir miydi, istenseydi hangi bilgiler istenecekti bilmiyorum) ben de herhangi bir faiz işlemine karışabilirim kaygısıyla alışveriş işlemimi iptal ettim, acaba ben doğru mu yapmışım yoksa bu şekilde atm (veya banka kartı, bankkart ile internet üzerinden bahsettiğim şekilde alışveriş yapmakta bir günah (haram olan bir durum) var mıdır?

Bir de yine yabancı bir internet sitesinden alışveriş yapmak istediğimde ödemeyi Debit card ile yapabileceğim belirtildi, bu Debit kart hakkında da bilgim fazla olmadığından acaba Debit kart ile internetten alışveriş yapmakta bir sakınca, haram bir durum, günah, herhangi bir faizli işleme karışma durumu var mıdır?

Hayırlı günler...

Cevap: Karşılıklı rızaya dayanan alışveriş helaldir. Tabii bu alışveriş helal olan mallar üzerinde olmak şartıyla. Meselâ haram olan alkollü içki satmak haramdır. Bu alışveriş karşılıklı rızaya dayansa da haramdır. Sizin İnternet üzerinden yapacağınız alışveriş de helaldir. İnternetten alışveriş genelde banka kartlarıyla olur. Bankaya olan borcunuzu zamanında yatırırsanız bildiğim kadarıyla buna faiz de işlemez. Artık siz neyi haram kılmak istiyorsunuz bilmiyorum. Kur'ân'da açıkça haram kılınmayan eylemler helaldir. Kimsenin kendiliğinden haram üretmeğe hakkı yoktur.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ