HEPİMİZ HANGİ TOPRAĞA GİDİYORUZ? PDF 
Cumartesi, 29 Eylül 2018 00:00

HEPİMİZ HANGİ TOPRAĞA GİDİYORUZ?*

“Hepimiz topraktan geldik toprağa gidiyoruz” sözü uzay boşlu­ğunda ölen ve dünyaya dönemeyen astronotlar için geçerli olama­ya­caktır.

1. Bu durumda Kur’ân-ı Kerîm’de bahsedilen toprak bildiğimiz toprak mıdır?

2. Ölülerin yakılması topraktan gelenin toprağa gitmesindeki ve toprakla bütünleşmesindeki döngüyü koparır mı?

Cevapları :

1) Uzayda ölenin toprağa girmesi veya girmemesi önemli değil. Deniz de ölen de denize atılınca balıklara yem olur. Ateşte yanan kül olur, toprağa girmez. Genelde yeryüzünde ölenler toprağa konulduğu için Kur’ân, insanın topraktan geldiğini ve yine toprağa döneceğini belirtiyor. İstisnalar kuralı bozmaz.

Ayrıca insan havada da ölse, denizde de boğulup balıklara yem olsa, yahut yakılıp kül olsa yine bu dünya üzerinde bulunmakta, yine sonunda kalıntıları toprağa karışmaktadır. Atmosfer de, deniz de bu dünyanın bir parçasıdır. Âyetin kastı Arzd’dan yani dünyadan çıkan bedenin yine dünyaya döneceğini belirtmektir ki her hal-ü kârda sonuç böyle olmaktadır. Topraktan çıkan yine toprağa dönmektedir.

Önemli olan, ölenin nereye gömüleceği değildir. Ölünce zaten beden çürür, toprakta ise toprak olur, değilse yine yok olur. Ama ruh ölmez. Sorumlu olan, devam eden ruhtur. İnsana benliğini veren de ruhtur. Bilirsiniz ki beden her gün değişmektedir. 50 yaşındaki insan, 5 yaşındaki durumundan tamamen farklıdır. Beden değişmiştir. Ama yine o, 5 yaşındaki insanın hüviyetini taşır. Ahmet ise Ahmet, Mehmet ise Mehmet. Çünkü ona benliğini veren değişen beden değil, değişmeyen ruhtur. İşte Allah’a giden, ruhlar arasına karışan insanın ruhudur.

2) Ölülerin yakılması, İslâm geleneğine aykırıdır. Gerçi beden yakılsa da bunun, ruh için olumsuz bir etkisi olmaz. Çünkü Allah’ın huzuruna gidip yaptıklarından hesap verecek, ceza veya ödül alacak ruhtur. Beden genelde toprağa dönüp çürüyecek ve çıktığı toprakla bütünleşmiş olacaktır. Yakılması, elbette bu bütünleşmeye aykırı olduğu gibi aslında havayı kirletmesi bakımından da zararlıdır. Ayrıca toprakta çürüyen bedenler, zenginleştirme açısından toprağa bir katkı sağlarlar. Yakmak bu katkıyı önlediği gibi, havayı da kirletir. Bu bakımdan yakmak İslâm geleneğine ve yaratılış yasasına aykırıdır.

*yazı arşivden alınmıştır

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş