SAĞ İLE İLE YEMEK ZORUNLU MU? BU HÜKMÜN KANITI NEDİR? *** HATIR SORMA VE TEŞEKKÜR
Perşembe, 20 Eylül 2018 00:00

SAĞ İLE İLE YEMEK ZORUNLU MU? BU HÜKMÜN KANITI NEDİR?

Hijyen bakımından sağ el ile yemek yemek önemlidir. Sabu­nun olmadığı, insanların toprak ile kirlerini gidermeye çalıştığı bin beş yüz önceki şartlarda bu kural daha bir önem kazanır. Peygam­berimiz teyamenu ma'steta'tum yani elinizden geldiğince sağdan başlayınız” buyurmuştur. Sağ el ile yemek yemek sünnettir. Sağ el temiz işlerde, sol el ise taharetlenme gibi kirli işlerde kullanılır. O zamanlar insanlar elleriyle yemek yerlerdi. Şimdi düşünün bir kere kişi, taharetlendiği sol el ile yemek yerse ne olur, sağlığını nasıl tehlikeye attığı anlaşılır. İşte bunun için sağ el ile yemek yenmesi tavsiye edilmiştir. Ama doğuştan solak olan, sağ elini kullanamayan kimse için sol el ile yemek yemekte sakınca yoktur. Çünkü Allah dinde güçlük olmadığını vurgulamıştır.

 


 

HATIR SORMA VE TEŞEKKÜR

Hocam uzun zamandır hatırınızı sormadığımı ve kandilinizi kutlamayı unuttuğumu fark ettim. İnşallah sağlığınız ve huzurunuz yerindedir.

Hocam psikiyatrik tedavide görmekteyim belki de size sık sık soru sorup sizi rahatsız etmemin sebebi budur hocam. Beni mazur görün. Hocam şubata kadar kendime hâkim olup size en fazla 1 soru soracağıma söz veriyorum, teşekkür ederim hocam. Küfür takıntısını bıraktım ve rahatladım. Ancak vesvese rahatsızlığından dolayı yazdım o e mailimi. Hocam bu takıntımı bitirmemde sizin aşağıdaki olayda küfür meydana gelmedi ve genel olarak küfürle ilgili olarak kazara ya da cahilce yapılan olaylar küfre düşürmez yönündeki görüşünüz de yardımcı oldu. Allah tekrar tekrar razı olsun. Hocam bunu sordum, çünkü sizin görüşünüzü yanlış anlamak istemiyorum. Hocam yanlış anlama varsa Allah rızası için uyarın. Ve bu mesajı attığı için vesveseli kardeşinizi affedin. Uyarmazsanız sizi doğru anladığıma emin olucam. İmanımdan asla şüphem olmadı. Hocam İslam alemine yaptığınız hizmetlerden dolayı tekrar tekrar teşekkür ederim...

Cevap: Kandil kutlamaları uydurmadır. Telefon operatörle­rine kazanç sağlama yoludur. Bu uygulama ne farzdır, ne sünnettir, ne de müstehabdir. Bid'atin ta kendisidir. Siz rahat olun. Allah'a bağlanın ve Hz. Peygamber'in sünnetine uyun. Vaktiniz olursa "Soru Ve Cevaplarla İslâm" adlı eserimi ve "İslam Tasavvufu" adlı eserimi okuyun. Size huzur verecektir. Selamlar.