NEFSİN ANLAMI (1) PDF 
Cumartesi, 15 Eylül 2018 00:00

NEFSİN ANLAMI (1)

Es selamu aleykum. Size Kur'ânî bir sorum daha olacak. Bir yakınım da bana sordu. Kur'ân'ı Kerim'de 'nefs' kavramı Allah'ın zâtı için de kullanılmış. Ve biliyoruz ki 'her nefis ölümü tadacaktır' şeklinde bir ayet de var. Buna göre orada Allah'ın zatı için kullandığı 'nefs' kelimesinden ne anlamamız gerekir? Hayırlı akşamlar.

Cevap: Nefs can anlamına geldiği gibi zat, varlığın kendisi anlamında da kullanılır. Maide Suresinde:

"114- Meryem oğlu Îsâ da: 'Allâh'ım, Rabbimiz, bizim üzerimize gökten bir sofra indir ki bizim için, önce ve sonra gelenlerimiz için (o gün) bir bayram olsun ve (o olay) Senden de bir mu'cize olsun. Bizi rızıklandır, Sen rızık verenlerin en hayırlısısın!' dedi. 115- Allâh buyurdu ki: 'Ben onu sizin üzerinize indireceğim, ama ondan sonra sizden kim inkâr ederse ben ona âlemlerde hiç kimseye yapmayacağım azâbı yaparım!' 116- Ve yine Allâh demişti ki: 'Ey Meryem oğlu Îsâ sen mi insanlara 'Beni ve annemi, Allah'tan başka iki tanrı edinin' dedin?'. 'Hâşâ, dedi, Sen yücesin, benim için gerçek olmayan bir şeyi söylemek benim haddime değildir! Eğer demiş olsaydım, sen bunu bilirdin, Sen benim nefsimde olanı bilirsin, ben Senin nefsinde olanı bilmem, çünkü gizlileri bilen yalnız Sensin, Sen'!" (Mâide: 1120/114-116)

Mâide Suresinin 114-116. Âyetlerinde Hz. İsâ'nın, vefatın­dan sonra huzuruna vardığı Allah ile diyaloğu anlatılmaktadır. Cenabı Hak İsâ'nın ruhuna:

Demişti ki: 'Ey Meryem oğlu İsâ, sen mi insanlara: (Beni ve annemi Allah'tan başka iki tanrı edinin) dedin?'...”.

Bedenlerinden ayrılan ruhlar, Allah'ın huzuruna çıkarlar. Dünyâdan ayrılan her ruh, önce Allah'ın huzuruna çıkarılır. Bu âyette yüce Allah'ın sorusuna cevap veren Hz. İsâ'nın: "Sen yücesin, benim için gerçek olmayan bir şeyi söylemek benim haddime değildir! Eğer demiş olsaydım, Sen bunu bilirdin, Sen benim nefsimde olanı bilirsin, ben Senin nefsinde olanı bilmem!" dediği anlatılmaktadır. İşte burada geçen nefs kelimesi, zât, varlığın kendisi anlamındadır. Her nefsin ölümü tadacağı âyeti de ölenin nefis değil, nefsin içinde bulunduğu beden olduğunu gösterir. Her nefis, yani beden içindeki her can bedeninin ölümünü tadacaktır. Ölen nefis değil, bedendir. Çünkü eğer nefis ölmüş olsa artık ölümü tatması mümkün olmazdı. Ölümün acısını tadacak olan candır. Can ölmez. Fakat ölmekte olan bedeninin acısını tadar.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş