ZİNA EDEN BİRİSİ İLE EVLİLİK (1) PDF 
Perşembe, 13 Eylül 2018 00:00

ZİNA EDEN BİRİSİ İLE EVLİLİK (1)

Selamın aleyküm hocam. Daha önce zina etmiş olan ve tevbe etmemiş birisi zina etmeyen birisi ile evlenebilir mi? Tevbe eden birisi ile evlenilebileceğini biliyorum. Bir de zina etmiş, tevbe etmemiş ama evleneceği kişiye söylememiş birisi evlenebilir mi? Cevaplarsanız sevinirim. Allah razı olsun şimdiden...

Cevap: Bu konuda Nur Suresinin Tefsirini gözden geçirmenizde yarar vardır. Orada buyurulur ki:

"Zinâ eden erkek, zinâ eden veya ortak koşan kadından başkasıyla evlenmez; zinâ eden kadın da zinâ eden veya ortak koşan erkekten başkasıyla evlenmez. Böyleleriyle evlenmek mü'minlere harâm kılınmıştır." (Nur: 3)

Bu âyette zinâ eden erkeğin, ancak zinâ eden veya şirk koşan bir kadınla evleneceği; zinâ eden kadının da ancak zinâ eden veya şirk koşan bir erkekle evleneceği; böyle kimselerle evlenmenin, mü'minlere haram kılındığı bildirilmektedir.

Katâde ve Mukātil ibn Hayyân'a göre Allah, mü'minlere, fahişelerle evlenmeyi haram kılmıştır. Bu âyet:

"Öyle ise iffetli yaşamaları, zinâ etmemeleri ve gizli dost da tutmamaları şartıyla sahiplerinin izniyle onlarla (cariyelerle) evlenin, mehrlerini de verin” (Nisâ: 25)

"Ve inananlardan namuslu hür kadınlar ve sizden önce Kitap verilenlerden namuslu hür kadınlar, zinâ etmeksizin, gizli dost tutmaksızın namuslu biçimde mehirlerini verdiğiniz takdirde size helâldir" (Mâide: 5) âyetleri gibidir.

Bundan dolayı İmam Ahmed: "Namuslu bir erkeğin, fuhşuna devam eden bir fâhişe ile; namuslu bir kadının da günahına devam eden bir fâcir(zinâ eden)le evlenmesi haramdır. Ancak tevbe ederlerse onlarla evlenilebilir" demiştir (İbn Kesîr, Tefsîr: 3/263).

Tevbe eden kimse, günâhından temizlenmiş olur. Vaktiyle zinâ etmiş olsa da tevbe eden bir kadın veya erkekle evlenmekte bir sakınca yoktur.

Âyetin haber verdiği gerçek şudur: Fâhişe bir kadını, ancak fuhşa alışmış bir erkek kabul eder. Namuslu insanlar, fahişelerle evlenmek istemezler.

"Kötü kadınlar kötü erkeklere; kötü erkekler kötü kadınlara; iyi kadınlar iyi erkeklere; iyi erkekler de iyi kadınlara eğilim duyarlar" (Nûr: 26) âyeti de bu psikolojik durumu bildiriyor. Fasık, habis, işi-gücü zinâ ve fısk işlemek olan, iffetli kadınlardan hoşlanmaz. O kendisi gibi iffetsiz birini seçer. Genellikle fâhişe kadın da kendi karakterinde bir erkekle evlenir. "Tencere yuvarlanır, kapağını bulur". Nâmuslu insanlar, iffetsizlerle yaşayamazlar. İffetsiz insanlarla mutlu bir yuva kurulamaz.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş