CANLI RESÄ°MLÄ° TİŞÖRT GÄ°YMEKTE SAKINCA VAR MI? (1) PDF 
Pazar, 09 Eylül 2018 00:00

CANLI RESİMLİ TİŞÖRT GİYMEKTE SAKINCA VAR MI (1)?

Selamın (selamın değil, selâmün olmalı) aleyküm hocam. Canlı resmi olan tişört giymekte Bi sakınca var mıdır? Mesela tut­tuğumuz takımların tişörtünü alıyoruz ve üstünde futbolcuların bas­ketbolcuların falan resmi bulunuyor. Bunları giymekte bir sakınca var mıdır bunlarla yatıp, namaz kılınıp, Kur'an okunabilir mi? Şim­diden Allah razı olsun...

Cevap: Namazda üzerinde canlı resimleri olan elbise giymek, başının üstünde, arkasında, önünde veya karşısında hayvan resmi olmak mekruhtur. Eğer resim ayakta duran için iyi dikkat etmeden ayrıntıları belli olmayacak derecede küçük olur yahut büyük ama başı kesik olursa örfen bunlara tapınılmadığı için mekruh değildir. Para üzerindeki resimle namaz kılmak da mekruh değildir, çünkü küçüktür.

Namazda canlı bir şeyin resmi üzerine secde etmek. Eğer resim, namaz kılanın ayakları altında veya oturduğu yer üzerinde olursa mekruh değildir. Çünkü bu, resme hakarettir.

Bu vesiyle ile Resim ve Heykelin dindeki yerini açıklamakta yarar görüyoruz:

RESÄ°M VE HEYKEL:

Putperestliğin açık ve gizli her şekli yasaktır. Onun için Sünnette resim ve heykel yasaklanmıştır. Çünkü o zamanki heykellere tapılıyordu. Yasaklananlar, elle çizilen ve yontulan canlı insan ve hayvan resimleridir. Fakat bu yasak, yapılışta ve kullanılıştaki niyete bağlı olmaktadır. Hürmet ve tâzim için yapılan ve kullanılan resim ve heykel yasaktır. Fakat tâzîm gayesi olmadan nakış için örtülerin üzerinde bulunan resimlerde bir sakınca olmadığına dair hadisler vardır.

Hele çocukların oynadıkları çocuk bebekleri ve oyuncaklarında bir mahzûr yoktur. Çünkü Hz. Ayşe'nin Peygamberimizin yanında oyuncaklarla oynadığına dair rivayetler vardır.

Bugün bir âletle tespit edilen fotoğraf ise Hz. Peygamber zamanında yoktu. Olayların canlı bir şekilde tespitinde, kimliklerin bilinmesinde ve daha birçok hususlarda faydalı olan fotoğrafın ha­ram olduğu söylenemez. Çünkü bunu elle yapılan resme kıyâs etmek doğru değildir. Kaldı ki o bile tapılmak niyetiyle yapıl­ma­mışsa mah­zûrlu görülmemiştir. Hz. Ayşe'nin kullandığı perdede re­sim nakışı bulunduğunu, Peygamberimizin bunu atmadığını, fakat karşısından kaldırılmasını, çünkü kendisini meşgul ettiğini söyledi­ğini kaynaklar tespit etmektedir.

(devamı yarın..)

Son Güncelleme: Pazar, 09 Eylül 2018 19:44
 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ