ŞEHİTLER VE HURAFE PDF 
Çarşamba, 05 Eylül 2018 00:00

ŞEHİTLER VE HURAFE*

Değerli hocam, ben Çanakkale'nin ... Alan Kılavuzu olarak gelen ziyaretçilere yardımcı olmaya çalışıyorum. Tarihi bilgiler ve alan bilgisi olarak hiçbir sıkıntımız yok ancak iş inanç, maneviyat boyutuna gelince işler karışıyor. Çünkü aldığımız eğitimlerde Çanakkale Savaşları ve savaş alanları iyice öğretildi. Eksikliği olan arkadaşlarımız da çeşitli kaynaklardan kendilerini yetiştirdiler.

Değerli hocam şehitlik, şehitlerin âhiret hayatı ve Allah'ın manevi (bizim bilip göremediğimiz varlıklar) yardımları nelerdir, biz ne şekilde görebiliriz?

Hocam bu konu istismara çok açık olduğu için detaylı bilgiye ihtiyacımız var. Çünkü bazı kaçak rehberler şehitlik ziyaretçilerine inanılmaz, ne akla ne ilme ne de mantığa sığacak hurafeler anlatıyorlar. Biz 192 resmi alan kılavuzu bu tür hurafelerle de uğraşmak zorunda kalıyoruz. Sabırsızlıkla cevabınızı bekliyorum...

Cevap: Gazete köşesinde kitap veya rehber yayınlayacak durumda değilim. Bu konuda bilgi için "Yeni İslâm İlmihali" adlı kitabımda şehidlerle ilgili hükmü okuyabilirsiniz. Şehit mezarları için ayrı bir ziyaret yöntemi yoktur. Ölen herkes âhirette yerini bulmuştur. Burada onlar için şu yapılacak, bu yapılacak diye bir kural yok. Bunların tümü uydurma şeylerdir. Yapılacak tek şey var. Onların affı için dua etmek. Ama şu kadar Yasîn, bu kadar Kur'ân, şu sure bu sure okunacak diye bir şey yok. Kur'ân mezarlık kitabı değil. Ayrıca şehitlik diye bir ayırım da zaten doğru değil. Ölenler aynı kabristana gömülür. Onların ruhları kabirlerde değil, kendi derecelerine uygun ruhani âlemlerdedir. İşin özü bırakılmış, kabuğuyla uğraşılmaktadır, ama hep boş işler. İsterseniz "Görünmez Âlem'in İzleri" adlı eserimi bir güzel okuyunuz. Size ışık tutacaktır.

 

*yazı arşivden alınmıştır

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş