Muaviye ve Yezit hakkında bilgi verir misiniz? *** Erkekli dişili, karşıtlı yaratma

Muaviye ve Yezit hakkında bilgi verir misiniz?

Muaviye ve Yezit hakkında sizden kısaca bilgi alabilir miyim?

Cevap: Tarihi kişiler hakkında sağlıklı bilgi almak istiyorsanız İslâm Ansiklopedisine bakacaksınız. Kısaca söyleyeyim: Muaviye Ebusüfyan'ın oğludur. Ebu Süfyan'ın babası Harb, Harb'in babası Ümeyye. Bu Ümeyye, Hz. Peygamber'in büyük dedesi Haşim'in kardeşidir. İşte onun soyundan gelenlere Umevî (Emevî), Haşim soyundan gelenlere de Hâşimî denilir. Hz. Peygamber Hâşim soyundan geldiği için Hâşimî, Ebu Süfyan ve oğlu Muaviye de Ümeyye soyundan geldiği için Umevî (Emevî) dir. Yezîd ise Muaviye'nin oğludur.

Maalesef Ebu Süfyan, Hz. Muhammed'in peygamberliğini kabul etmemiş, ancak Mekke'nin fethi üzerine iktidarı elden kaybettiği için şerefini ve hatta hayatını kurtarmak için müslüman olmuştu. Oğlu Muaviye de ancak Mekke'nin fethi üzerine müslüman olmuştur. Hz. Ömer zamanında Şam valisi olan Muaviye, Osman zamanında mevkiini korumuş ve Hz. Ali'nin sinsi düşmanı olmuştur. Osman'ın öldürülmesi üzerine de Ali'nin muhalifleriyle işbirliği yapıp Ali'nin halifeliğini tanımamış, Halife'ye isyan etmiş, Sıffin Savaşının sonuçsuz kalması ve Hz. Ali'nin bir suikastla şehidedilmesi üzerine bir hile ile halifeliği ele geçirmiş ve Hasanla yaptığı antlaşmaya göre ölümünden sonra iktidarı Hasan'a devretmesi gerekirken, iktidarı kendi soyunda sürdürmek için Hasan'ı zehirleterek öldürtmüş ve sağlığında oğlu Yezid'i veliaht yapmak suretiyle İslâm'ın demokratik seçim sistemini saltanata çevirmekle İslâma en büyük kötülüğü yapmıştır. Oğlu Yezid'e gelince Kerbelâ'da Hz. Hüseyin'i şehid ettiren kişidir. Bu olay 14 asırdır Müslümanların gönüllerinde sağılması mümkün olmayan bir yara açmıştır. Yezid'in fasık biri olduğu hakkında müslümanların genel kanısı vardır. Ama geçen geçmiştir. Geçmişe göçüp kalmanın, artık kabuk tutmaya yüz tutmuş yarayı tekrar deşmenin bir yararı yoktur. Artık ne Muaviye kaldı, ne Yezid. Bu iki kişi gönülden sevilmez. Kimse çocuğuna Muaviye ve özellikle Yezid adını vermez. Onlar Allah'ın huzurunda hesaplarını vermişlerdir. Onlara düşmanlığı sürdürmenin hiçbir yararı yoktur.

 

Erkekli dişili, karşıtlı yaratma

Hocam, Zariyat 49u açıklar mısınız? Her şeyden iki çift yarattık(erkek-dişi)olarak diye çevirmişsiniz oradaki ayet bütün canlıları mı kastediyor? Eğer bütün canlıları kastediyorsa bakterilerde erkek ve dişilik yok. Benim çok kafama takıldı.

Cevap: Gerek Zâriyat Sûresinde, gerek Yâsîn Sûresinde Allah'ın her şeyi çift, karşıtlı yarattığı belirtilmektedir. Kur'ân, her şeyden önce muhatapların algılamalarına hitabedip Allah'ın evrendeki kudret ve hikmetine dikkat çekerek Yaratıcının tekliğini ve kudretini anlatır. Allah’ın kudret belirtilerinden biri de gözle görülen insanları, hayvanları, bitkileri, genelde tüm yaratıkları karşıtlı yaratmış olmasıdır. Burada önemli olan tek hücreli bakteriler değil, görülen, algılanan varlıklar: başta insanlar, sonra hayvanlar, sonra bitkilerdir. Bunlar hep karşıtlıdır. Çift kelimesiyle mutlaka cinselliği, erkek ve dişiliği anlamak da gerekmez. Karşıtlık söz konusudur. Gök-yer, siyah-beyaz, büyük-küçük, kara-deniz, ... tüm evrende bu karşıtlık vardır.

Ayrıca Kur'ân, Necm Suresi'nin 45-46'ncı âyetlerinde Allah'ın, atılan meniden iki çifti: erkeği dişiyi yarattığı vurgulamaktadır. Bilindiği üzere meni suyunda milyonlarca sperm bulunur. Bunların yarısı erkil karakterli (y); yarısı dişil karakterli (x)dir. Yumurtayı (y) tipli sperm aşılarsa çocuk erkek, (x) tipli sperm aşılarsa çocuk kız olur. Çünkü kadın yumurtası tek tiptir: (x). İşte bilimin son çağda ulaştığı bu gerçeği Kur'ân 1400 yıl önce bildirmiştir. Sadece bu bile, Kur'ân'ın mu'cize olduğunu ispata yeter. Boş yere vehimlere kapılıp kafanızı karıştırmaya gerek yok. Ayrıca Kur'ân'ın asıl amacı sağduyuya hitabedip insanları tek Allah'a kulluğa yöneltmektir, bilimsel formülleri açıklamak değil.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ