NAKŞİBEND HZ.LERİNİN VİRDİ (1)
Perşembe, 16 Ağustos 2018 00:00

NAKŞİBEND HZ.LERİNİN VİRDİ (1)

Saygıdeğer hocam ben Ece, ... selamlarımı iletiyorum. Virdi bulamıyorum, kitabım kayboldu. Hürriyet gazetesinden sizin yazmış olduğunuz kitaba nasıl ulaşabilirim, virdi her hafta okumayı adet haline getirmiştim. Saygılarımla ellerinizden öpüyorum...

Cevap:  Hanımefendi, o duanın doğru metnini, Açıklamalı Yeni Dua Mecmuası adlı kitabımda bulursunuz. Bende onun müsveddesi var, yurt dışında olduğum için asıl orijinali İstanbul'dadır. Size bende mevcut fakat düzeltilmeye muhtaç bir nüshayı ekte gönderiyorum, Dediğim gibi doğrusunu bulmak için Açıklamalı Yeni Dua Mecmuasını temin etmenizi tavsiye derim. 

Adres: Yeni Ufuklar Neşriyat, Nuhkuyusu Cd. No.  267 Bağlarbaşı Üsküdar İstanbul

BAHÂU’D-DÎN MUHAMMED NAKŞİBEND HAZRETLERİNİN VİRDLERİ:

Nakşibendî tarikatine adını veren Bahâu’d-dîn Muhammed Nakşibend Hazretleri, Hicrî 718/Mîlâdî 1318'de Kasr-i Ârifan’da doğmuş, Hicrî 792/Mîlâdî 1389'da Buhâra’da vefat etmiştir. Daha üç günlük bebek iken kendisini ma’nevî evlât edinen Muhammed Baba es-Semmâsî, onun terbiyesini Seyyid Emîr Külâl’e havale etmiştir. On sekiz yaşından itibaren yedi yıl Seyyid Emîr Külâl’e hizmet eden Bahâu'd-dîn Hazretleri, vefatından sonra Emîr Külâl’in halîfesi olmakla beraber, daha çok Abdu’l-Hâlik Ğucduvânî'nin rûhâniyyetinden feyz aldığı için, Üveysî nisbetiyle de anılmıştır. Emîr Külâl’in aksine tarikatte Ğucduvânî gibi hafî (gizli) zikri, usûl edinmiş ve tarikatini de Hz. Ebû Bekir’e bağlamıştır. Dünyaya aslâ değer vermemesi, çok sade bir hayat yaşaması, halk arasındaki sevgi ve saygısını çok artırmış ve hafî zikir usulünde kendine mahsus bazı yenilikler yaptığı için, onun adına bağlanan Nakşibendî tarikati doğmuştur.

İşte biraz sonra okuyacağınız Vird, Bahâu'd-dîn Nakşibend Hazretlerinin duâsıdır. el-Evrâdu’l-Bahâiyye’de, Resûlullah (s.a.v.)'in, bu virdi, Bahâ­u'd-dîn Hazretlerine rüyâda ders ders öğrettiği yazılıdır. Virdin bazı kısımları, İbrâhim Edhem, Ma’rufu’l-Kerhî, Abdülkâdir Geylânî gibi sâdât-ı sûfiyyenin duâlarında da geçer. Ancak Nakşibendî Hazretleri tarafından genişletilmiş, güzel kompoze edilmiştir. İhlâs ile okunduğunda Nakşibendî Hazretlerinin Feyz-i rûhânîsi insanı sarar ve gönüldeki maddî düşünceleri, bunalımları atar.

(devamı yarın..)