MUMTEHÄ°NE 60/9 AYET (4) PDF 
Pazar, 12 AÄŸustos 2018 00:00

MUMTEHÄ°NE 60/9 AYET (4)

(...dünden devam)

Bu âyetler, Müslümanların gayri müslimlerle olan iliÅŸki ve davranışlarını gayet açık bir biçimde ortaya koymaktadır. Kur’ân saldırmayı, düşman olmayanlara düşmanlık etmeyi yasaklamıştır. Müslümaların düşmanları, sadece kendilerine saldıran, onlara düşmanlık edenlerdir. Dinleri ne olursa olsun, Müslümanlara saldırmayan insanlara haksız yere saldırmak yasaktır. Herkes vicdânî kanâatinde serbesttir. Bu, Kur’ân'ın genel prensiplerindendir. Kur’ân daimâ adâleti emretmiÅŸ, haksız yere saldırmayı yasaklamıştır: "Dinde zorlama yoktur" (Bakara Sûresi: 256), "Allah haksız yere saldıranları sevmez" (Bakara Sûresi: 190), "Allah adâletli davrananları sever" (Mümtehine Sûresi: 8) Ã¢yetleri, Kur’ân'ın bu prensiplerini vurgulamaktadır.

Âyetlere göre Müslüman olmayan toplumlar başlıca dört gruba ayrılır:

1) Müslümanlara saldıran veya vaktiyle Müslümanlara saldırmış, kötülük etmiş, haklarını ellerinden almış ve yaptıklarını telâfi etmediği gibi hâlâ da saldırmaya devam eden düşmanlar.

2) Müslümanların müttefiki olan gayri müslimler.

3) Tarafsız olan gayri müslimler,

4) Savaş sonucunda cizye karşılığında Müslümanların egemenliğine tabi olan gayri müslimler.

Ä°ÅŸte Müslümanlar, bu dört gruptan sadece birinci gruba saldırabilirler. Çünkü bunlara saldırmak adâletin gereÄŸidir, nefsi savunma prensibine uygundur. Gasbedilen hakların alınması için gereklidir. Fakat Müslümanlara saldırmayan tarafsız veya Müslümanların müttefiki olan gayri müslimlere saldırmak yasaktır, çünkü bu zulümdür. Zulüm ise yasaktır. "Allah zâlimleri sevmez" (Âl-i Ä°mrân Sûresi: 140.)

Savaş Müslümanlar tarafından başlatılmaz. Ancak düşmanlığı başlatanlara karşı savaşılır. Savaş sonucunda yenilen düşman, ya Müslüman olur veya cizye verip kendi dininde kalır.

Genellikle Müslümanlar, kendilerine saldırmayanlara saldırmamışlar, onlara güzel davranmışlardır. Peygamber (s.a.v.) böyle yaptığı gibi kendisinden sonra gelen dört halifesi de böyle yapmışlardır. Kendilerine saldırmayanlarla savaşmamalarını, ihtiyarlara, kadınlara, çocuklara ve rahiplere dokunmamalarını emretmişlerdir (İbn Sa'd, Tabakat: 3/132; Taberî, Târîh: 3/226-227).

 

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ