MUMTEHİNE 60/9 AYET (1) PDF 
Perşembe, 09 Ağustos 2018 00:00

MUMTEHİNE 60/9 AYET (1)

Mumtehine 60/9: Allah sizin; ancak din hakkında sizinle savaşan, sizi yurtlarınızdan çıkaran, çıkarılmanıza yardım eden kimselerle dost olmanızı yasaklar.Kim onlarla dost olursa, işte zâlimler onlardır.

SORUM: Burada dost olunamayacak durumlar söylenmektedir. (sizinle savaşanlar, yurtlarınızdan çıkaranlar denilmektedir.) Ve devamında çıkarılmanıza yardım edenlerle de dost olunamayacağı belirtilmektedir. Yani savaşanlara yardım edenlerden bahsedilmiyor, çıkarılmaya yardım edenlerden bahsediliyor.Bunu nasıl açıklayabiliriz. Saygılarımla...

Cevap: Âyetin manası gayet açık.  Müslümanlar Mekke'de kendi öz yurtlarında yaşıyorlardı. Sırf Allah'ın Eliçisine gelen vahye, yani İslâm'a inandıkları için Mekke'nin egemen takımı onlara baskı yaptılar. Zayıfları iyice ezdiler, oldukça iyi durumda olanlara da baskı uyguladılar. O kadar ki Müslümanlar dinlerine göre yaşayabilmek üzere iki kez Habeşistan'a hicret etmek zorunda kaldılar. En sonunda da gördükleri baskı, işkence ve tehdit sebebiyle öz yurtları Mekke'de evlerini, mallarını, hatta kimileri ailelerini bırakıp Medîne'ye hicret ettiler. Hz. Muhammed de Medine'ye hicret etmek zorunda kaldı. Çünkü müşrikler onu öldürmeyi planlamışlardı. Bu baskı sadece Mekke müşriklerinden değil, onların müttefiki olan kimi yöre kabilelerden de geliyordu. Nitekim Peygamber, sığınmak üzere gittiği Taif'ten taşlanarak çıkarılmıştı. Müslümanlara baskı yapıp onları yurtlarından çıkaran ve bu konuda baskıcılara yardım edenler İslâm'ın öz düşmanı idiler.  Müslümanlara baskı yapıp onları yurtlarından çıkaran ve düşmanlara destek çıkan, onlara yardım edenler de Müslümanlarla savaşan insanlar demektir. Savaş, genellikle zorla egemenlik kurmak amacıyla yapılmaz mı? İşte zorla Müslümanlara hâkim olmaya, onları inançlarından döndürmeğe, aksi takdirde onları öldürmeye kalkan insanlar Müslümanlara savaş açmış olmazlar mı? Böyle düşmanlarla dost olmak Müslümana yakışır mı? Dostluk sevgi gerektirir. Böyle saldırgan insanlara sevgi duyulur mu? Kur'ân da öyleleriyle dost olmayı, onlara gönülden sevgi beslemeyi yasaklamaktadır. Bundan daha doğal bir şey olur mu? 

Mümtehine Suresinin 7-9. âyetlerine yaptığımız Tefsir aşağıdadır

7- Belki de Allâh sizinle, onlardan düşman olduklarınız arasına bir sevgi koyar. Allâh kādirdir. Allâh çok bağışlayan, çok esirgeyendir. 8- Allâh sizi, din hakkında sizinle savaşmayan ve sizi yurtlarınızdan çıkarmayan kimselere iyilik etmekten, onlara adâletli davranmaktan men'etmez. Çünkü Allâh, adâlet yapanları sever. 9- Allâh sizi, ancak sizinle din hakkında savaşan, sizi yurtlarınızdan çıkaran ve çıkarılmanıza yardım eden kimselerle dost olmaktan men'eder. Kim onlarla dost olursa, işte zâlimler onlardır.   (Mümtehine: 7-9)

 

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş