CİNLER HAKINDA KUR’ÂN NE DİYOR (8) PDF 
Salı, 31 Temmuz 2018 00:00

CİNLER HAKINDA KUR’ÂN NE DİYOR (8)

(...dünden devam)

Cinlere Tapma:

Allah ile cinler arasında bir neseb uydurdular. Oysa cinler de kendilerinin (Yüce Dîvâna getirileceklerini) bilmişlerdir. Sâffât: 56/158. âyetin tefsirinde birkaç görüş ileri sürülmüştür:

1) Burada cinlerden maksat meleklerdir. Cinn, gözle görülmeyen canlı varlıklara denir. Melekler de gözle görülmediğinden cin grubundan sayılırlar. Buna göre âyet, melekleri Allah'ın kızları sanan müşriklerin inancını kınamaktadır. Ve bu takdirde "Onlar" zamiri cinlere, yani meleklere değil, onları Allah'ın kızları sanan müşriklere gider. Âyetin anlamı: "Cinler, yani melekler de o müşriklerin, yakalanıp hesap vermek üzere Allah'ın huzuruna getirileceklerini bilmişlerdir" şeklindedir.

2) Cinler, meleklerin bir bölümüdür. İblîs de bunlardandır.

3) Âyette neseb ile ortaklık kastedilmiştir. Âyet, müşriklerin, cinleri Allah'a ortak koşmaları ve onlara tapmaları kastedilmektedir. "Cinleri Allah'a ortak yaptılar" (En'âm: 55/100) âyeti de bunu anlatmaktadır.

4) Neseb ile akrabâlık kastedilmiştir. Müşrikler Allah'ın cinlerle evlendiğini, bu evlilikten meleklerin doğmuş olduğunu söylemişlerdir[1].

Araplar, bir yandan Allah'ın kızları sandıkları meleklerin Allah ile kendileri arasında şefâatçi olmaları için onlara tapıyor, yalvarıyor; bir yandan da Allah ile soy ilişkisi bulunduğuna inandıkları cinlerin kötü etkilerinden korunmak için cinlere sığınıyor ve onlara yalvarıyorlardı. Melek iyilik, şeytân kötülük sembolüdür. İyilik ve kötülük tanrısı düşüncesi Zerdüştizmde vardır. Bundan, Arapların, Zerdüşt dininden de esinlendikleri anlaşılıyor. İyiliklerine ermek için meleklere, kötülüklerinden korunmak için de cinlere tapmışlardı. Meleklere ve cinlere du‘â etmişler, onlardan dilekte bulunmuşlardı.

Yüce Allah, âyetin devamında müşriklerin bu inancını reddederek: "Cinler de kendilerinin yakalanıp getirileceklerini bilmişlerdir" buyurmaktadır. "Onlar" zamîrinin müşriklere gittiğini söyleyenler de vardır ama bize göre zamirin cinlere gitmesi daha uygundur. Çünkü "Fakat benden şu söz, (verdiğim karar) gerçekleşecektir: Mutlaka cehennemi cinlerden ve insanlardan bir kısmiyle dolduracağım!" (Secde: 75/13) âyeti ve benzerleri, cinlerin yaptıklarından sorumlu olup hesap vereceklerini, suçlularının cehenneme atılacaklarını vurgulamaktadır.

İşte burada da: "Cinler, kendilerinin (hesap vermek üzere Yüce Dîvâna, yahut hesaptan sonra cehenneme) getirileceklerini bilmişlerdir" denmekle, hesaba çekilecek, işlediği suçtan dolayı cehenneme atılacak varlıkların tanrı olamayacağı, kendilerini dahi kurtarmaktan âciz şeylere tapmanın anlamsızlığı vurgulanmaktadır.



[1]. Fethu’l-Kadîr: 4/414

(devamı yarın..)

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş