CİNLER HAKINDA KUR’ÂN NE DİYOR (7)
Pazartesi, 30 Temmuz 2018 00:00

CİNLER HAKINDA KUR’ÂN NE DİYOR (7)

(...dünden devam)

Bize göre gerek Cin Sûresinde, gerek Ahkaf Sûresinde anlatılan olay, aynı olaydır. Her iki yerde de cinlerin, Peygamber'den Kur'ân dinledikleri ve Kur'ân'dan çok etkilendikleri anlatılmaktadır. Nitekim Cin Sûresinde Kur'ân dinleyen cinlerin: "Biz, doğru yola ileten çok güzel bir Kur'ân dinledik, ona inandık..." dedikleri anlatılır. Ahkaf Sûresinde de aynı mânâ, değişik bir üslûb ile: "Ey kavmimiz, dediler, biz Musâ'dan sonra indirilen, kendinden öncekini doğrulayan, gerçeğe ve doğru yola ileten bir Kitâb dinledik!" şeklinde ifade edilmektedir. Her iki âyetin içeriği aynıdır. Nitekim Kur'ân'ın öteki kıssaları da çeşitli yerlerde değişik üslûplarla anlatılır.

Ahkaf Sûresinde Kur'ân dinleyen cinlerin: "Mûsâ'dan sonra indirilen, kendinden önceki Kitâbları doğrulayan bir Kitâb dinlediklerini" söylemeleri, sûrenin içeriği ile yakından ilgilidir. Sûrenin 12. âyetinde, Mûsâ'nın Kitâbının, insanlığa önder ve rahmet olarak verildiği bildirilmişti. İşte burada da cinlerin ağzından, bu Kur'ân'ın, Mûsâ'dan sonra indirilmiş, Tevrât'ın dediklerine uygun, insanları doğru yola ileten bir Kitâb olduğu vurgulanıyor. Böylece cinlerin sözlerini nakleden Ahkaf âyetleri­nin, daha önceki konu ile ilgisi ortaya çıkıyor. “Hasan-ı Basrî, bu cinlerin, Yahûdî dinine bağlı olduklarını söylemiştir. Çünkü insanların Yahûdîsi, Hıristiyanı, müşriki olduğu gibi, cinlerin de öyle çeşitli milletleri vardır.”[1]

Âyetlerde Peygamber(s.a.v.)in, cinleri gördüğü açıkça söylenmiyor ama gelen çeşitli rivâyetler, Hz. Peygamber'in birkaç kez cinlerle karşılaştığını belirtiyor. "Ey Âdemoğulları, şeytân ana babanızı –çirkin yerlerini onlara göstermek için giysilerini soyarak – cennetten çıkardığı gibi sizi de şaşırtıp bir belâya düşürmesin. Çünkü o ve kabilesi, sizin onları görmeyeceğiniz yerden sizi görür.”[2] âyetinden, insanın şu baş gözüyle cinlerin görülemeyeceği anlaşılır. Fakat cinler, çeşitli şekillere girip görünebilirler. Ayrıca insanda basiret denen bir rûh gözü vardır. Riyazetle kalbini temizlemiş, gizli yetilerini geliştirmiş birçok insanın cinleri gördükleri bir gerçek iken, her zaman melek Cebrâîl ile karşılaşan Hz. Peygamber'in, meleklerden daha aşağı düzeyde olan cinleri görmesi gayet doğaldır.



[1]. Mefâtîhu’l-ğayb: 28/31-32

[2]. A‘raf: 39/27

(devamı yarın..)