CÄ°NLER HAKINDA KUR’ÂN NE DÄ°YOR (4) PDF 
Cuma, 27 Temmuz 2018 00:00

CİNLER HAKINDA KUR’ÂN NE DİYOR (4)

(...dünden devam)

Bundan epey sonra inmiş olan Ahkaf Sûresinin 29-32. âyetlerinde de cinlerden bir topluluğun gelip Hz. Peygamber'den saygı ile Kur'ân dinledikleri ve gidip toplumlarına, Musâ'dan sonra indirilmiş, kendinden önceki Kitâb'ı (Tevrât'ı) doğrulayan, ona uygun, insanları gerçeğe ve doğru yola ileten bir Kitâb dinlediklerini söyleyip onları uyardıklarını ve Allah'ın dâvetçisine yani Peygamber'e uymağa çağırdıklarını; Allah'ın, mü'minlerin günâhlarını bağışlayıp onları acı azaptan koruyacağını; Allah'ın dâvetçisine uymayanların açık bir sapıklık içinde bulunacaklarını; Allah'a karşı onlara hiç kimsenin yardım edemeyeceğini söyledikleri anlatılır.

İki grup âyetin vurguladığı temel olay, bir grup cinnin, Peygamber'in Kur'ân okumasını dinlemiş olmasıdır. Bu iki grup âyetin değindiği Kur'ân dinleme olayı, tek olay mıdır, yoksa ayrı ayrı olaylar mıdır? Bu husus, tefsirlerde çeşitli biçimlerde anlatılır. Şimdi bu konudaki rivâyet ve görüşleri tesbit edelim, sonra görüşümüzü belirtelim:

Zübeyr'den gelen bir rivâyete göre Ahkaf Sûresinin anlattığı olay, Ukâz yolu üzerinde Mekke'ye bir gece uzaklıkta bir yer olan Nahle'de, Hz. Peygamber yatsı namazını kılarken olmuştur. Bu sırada gelip kendisini dinleyen cinler, Nasiybin cinlerinden yedi kişilik bir cemâat imiş. Müs­ned'deki rivâyette yedi tabiri yoktur. Yedi sayısı, Taberî'nin rivâye­tin­dendir. Süfyân-ı Sevrî'nin Abdullah ibn Mes‘ûd'dan rivâyetine göre de Nahle'de (veya bir ağacın altında) Hz. Peygamber'e dokuz cin gelmişti. Bunlardan biri Zevba'a idi. Bir rivâyete göre altmış süvari, bir rivâyete göre altmışa yakın, bir rivâyete göre üçyüz, bir rivâyete göre de oniki bin kişi idiler.

İbn İshak'ın, Zeyd ibn Ziyâd yoluyla Muhammed ibn Ka'b el-Kurazî'den aldığı rivâyete göre olay, Hz. Peygamber'in destek bulmak için gittiği Tâif'ten umutsuz dönerken yolda, Nahle denilen yerde vuku ­bulmuştur. Eşi Hatice, amcası Ebutalib birbiri ardınca vefat edince, Mek­ke'de desteği çok zayıflayan Peygamber (s.a.v.), kendisine destek bulmak üzere Tâif'e gitti. Fakat Tâifliler, ona karşı kötü davrandılar. Kentin serseri takımı attıkları taşlarla onun vücudunu kanattılar. Bir bahçe duvarına sığınan Peygamber, Allah'a niyaz ile, zayıf, âciz kaldığını arz edip kendisine acımasını diledi. Umutsuz ve üzgün olarak Tâif'ten ayrıldı, Nahle'ye vardığında gece yarısı namaza durdu. O sırada Yemen'e doğru gitmekte olan cinlerden bir cemâat, onun yanından geçerken okuduğu Kur'ân'ı dinlediler, inandılar ve kavimlerini uyarmak üzere gittiler.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ