CİNLER HAKINDA KUR’ÂN NE DİYOR (1) PDF 
Salı, 24 Temmuz 2018 00:00

CİNLER HAKINDA KUR’ÂN NE DİYOR (1)

Selamun aleyküm. Cinler hayvan şekline girebilir mi. Yılan akrep karga  vb. Böyle hadisler olduğu söyleniyor. Birde tezek ve kemik ile taharetlenmeyin onlar cin kardeşlerinizin yiyecekleridir diye bir hadis var mı. Yoksa hurafemidir. Size sormak istedim. Şimdiden teşekkür ederim Allah razı olsun.

Cevap: Cânn: Gizlenme kökünden gelen cinn kelimesi, gözle görülmeyen birtakım varlıklara verilmiş çoğul isimdir, tekili cinnî'dir. Fakat biz bu kelimeyi de çoğul ismi olarak kullanırız. Hicr Sûresinde insanın kokuşmuş çamurdan, cânn'ın da nâr-i semûm'dan yaratıldığı: Andolsun biz insanı pişmemiş çamurdan, değişmiş cıvık balçıktan yarattık. Cinne gelince onu da (insandan) daha önce, (vücudun gözeneklerine) nüfuz eden kavurucu ateşten yarattık.”[1] Rahman Sûresinde ise cânn'ın, mâric bir ateşten yaratıldığı: belirtilmektedir.

Mesâmm, mesâmmât, semm kökünden türemiş çoğul isimdir. Vücud gözenekleri, ince delikçikler demektir. Mâric iki şekilde tefsir edilir:

Râzî, halis ateş anlamını tercih eder. Ona göre ateş kuvvetli olunca alevlenir, alevler birbiri içine girer, karışır. Çeşitli maddelerden (yakıtlardan) çıkan alevler, birbirine karışınca birbirinden ayırdedilmez. Cinnin sâmm ve semûm ateşten yaratılması, modern anlamıyla cisimlerin moleküllerininin arasından geçebilen ışınlardan yaratıldığını ifade eder[2]. Demek ki cinnin yaratıldığı eleman, moleküllerin arasından geçebilen birtakım çalkantılı ışınlardır. Yani cinler, nurun azıcık yoğunlaşmış olduğu şekildir. Nurun maddeye doğru uzantısı olan duman ile karışık ve karışması da tam dengeli olmadığı için cânn çalkanan bir elemandan yaratılmıştır. Melek kadar sâf olmamakla beraber ışınlık yanı ağır bastığından bunlar zerrelere nüfuz edebilir, maddeden geçebilir, vücudun delikçiklerinden içeri girebilir.

İslâm bilginlerinden bir kısmına göre cinn, gözden gizli varlıklara denilir. Bu anlamıyla bütün rûhsal varlıklar yani melekler, rûhlar, şey­tânlar cinn tabiri içine girer. Buna göre melekler de cin grubundandır. Fakat bir kısım bilginlere göre melekler cinlerden ayrı bir gruptur.

"O gün (Allah), onların hepsini mahşere toplar, sonra meleklere:

– Bunlar size mi tapıyorlardı?'der. Melekler:

– Sen yücesin, bizim velimiz onlar değil, sensin. Hayır, onlar cinlere tapıyorlardı, çoğu onlara inanmıştı, derler." (Sebe: 58/40-41) âyetleri, cinlerin, meleklerden ayrı bir grup olduğunu gösterir.



[1]. Hicr: 54/26-27

[2]. Mefâtîhu'l-ğayb: 30/152-153; el-Câmi' li Ahkâmi'l-Kur'ân: 16/213.

 

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş