İNSAN KALBİNE GELEN DÜŞÜNCELERDEN SORUMLU MUDUR? (1)
Çarşamba, 27 Haziran 2018 00:00

İNSAN KALBİNE GELEN DÜŞÜNCELERDEN SORUMLU MUDUR? (1)

Selamunaleyküm Hocam, iyi günler dilerim. Ben, Namaza daha yeni başladım ve beynimdeki takıntılar ve düşünceler de şiddetlendi. Sabahları kalkınca cünüp gibi hissediyorum, Haşa kendimi kâfir gibi hissediyorum ve sanki ibadetlerim boşa gidicek gibi geliyor. Namazları ilk başlarda çok huşu içinde kılardım; şimdi çok bitkinlik ve yorgunluk hissediyorum. Sabah namaz kılarken sanki namazla dalga geçiyormuş gibi hissediyordum; hala tevbe ediyorum hala etkisindeyim Allah razı olsun hocam yardım ederseniz sevinirim. Kul beyninden geçenlerle sorumlu mudur, bu şirke girer mi? Sırf düşünerek sanki adeta ben söylemiş gibi oluyorum. Allah'a emanet olun efendim.

Cevap: Şeytan özellikle ibadetlerde insana musallat olur, ona kötü düşünceler fısıldar. İbadet şeytani düşüncelerle savaş yöntemidir. İnsan bu düşünceleri gönlünden attığı ölçüde manen arınır, yücelir. İnsan içinden geçen geçici düşüncelerden sorumlu değildir. Ama bunlar kalıcı hale gelirse ruhu kirleteceği için sorumluluk başlar. İmdi siz bu düşüncelere takılıp kalmayın. İçinden ne düşünce geçerse geçsin namazlarınızı muntazam kılın. Zamanla meleke (yetenek) oluşur, bu düşünceler de yerini iyi düşüncelere bırakır. Bu konuda size Kur'ân hükmünü açıklayayım:

Göklerdekilerin ve yerdekilerin hepsi Allah'ındır. İçlerinizdekini açıklasanız da gizleseniz de Allah sizi onunla hesaba çeker; dilediğini bağışlar, dilediğine azâbeder. Allah, herşeye kādirdir. (Bakara: 284)

Âyetin mânâsı genel olmakla beraber, şâhidlik ve şâhidliği gizleme bağlamında bulun­duğundan ilk önce şâhidliği gizleyeni tehdid etmektedir. Yüce Allah, bu âyetle diyor ki: Ey şâhidler, şâhidliği gizlemeyin, bildiğinizi doğru söyleyin. Bildiğiniz gerçeği insanlardan gizleseniz dahi Allah'tan gizleyemezsiniz, çünkü Allah her şeyi bilir. O halde Allah'ın cezasından korkun da hakkı gizlemeyin. Eğer hakkı gizleme düşüncesini ortaya kor veya bunu içinizde taşırsanız Allah sizi hesaba çeker, sonra dilediğini affeder, dileğini ceza­landırır. Allah her şeyi yapabilir (Aynı eser).

Hz. Peygamber (s.a.v.)in: ''Allah, benim icin ümmetimin kalblerinden geçen şeyler­den geçti. Bu düşünceleri yapmadıkları, ya da söylemedikleri takdirde bunları affetti" (Buhârî, İtk 6, Talâk 11, Eymân 15; Müslim, İmân 201, 202; Ebû Dâvûd, Talâk, 15; Tir­mizî, Talâk 8; İbn Mâce, Talâk 14, 16; İbn Hanbel, II. 398) "Yüce Allah şöyle buyurdu: Kulum bir iyilik yapmaya niyet eder de yapmazsa o niyetini kendisi için bir iyilik yazarım; eğer onu yaparsa ona on katından yediyüz katına kadar iyilik yazarım. Ama bir kötülük yapmak ister de yapmazsa ona kötülük yazmam. Şayet yaparsa ona sadece bir kötülük yazarım." (Müslim, İmân, 204, Tirmizî, Tefsîru Sûre: 6, Dârimî, Rikāk, 70; İbn Hanbel, 1/227, 310) meâlindeki hadîsler bu âyeti açıklamakta ve hangi düşüncelerden sorumluluk doğacağını belirtmektedir.

(devamı yarın..)