CENÂZE NAMAZI (1) PDF 
Çarşamba, 20 Haziran 2018 00:00

CENÂZE NAMAZI (1)

(...dünden devam)

Temel Fıkıh ve İlmihal kitaplarında böyle bir hüküm yoktur. İmdi cenazenin namazını kılmak üzere toplanan cemaatin niyeti nedir? Yani niçin orada toplanmışlardır? Cenazenin namazını kılmak için. Cenaze namazı ölmüş olan kimseye dua etmekten ibarettir.

İmam şöyle niyyet ettirir: "Allah için namaza, Resulullah için salavata, meyyit için duaya niyet ettim". Kardeşim namaz Allah için ve ölmüş olana da dua etmek için kılınır. Namaz niyetine "Resulullah için salavata" şeklinde niyyet olur mu? Düşünün bir kere, Allah'ın Resulü Cenaze namazını kıldırırken "Allah'ın Resulüne salavata" diye bir niyet yaptı mı? Bu tür niyet dinin temeli olan Tevhîde aykırıdır. Namaz sadece Allah için kılınır, ölen için de dua edilir. Dua, Allah'tan merhuma af ve mağfiret dilemekten ibarettir. Af ve mağfiret kimden talebedilir? Sadece Allah'tan. Peki Allah için kılınması gereken namaza "Resulullah için salavata" diye niyet ettirmenin bir anlamı var mı? Ve bu tür niyet Tevhîd inancıyla bağdaşır mı?

Kaldı ki oraya gelen cemaat, zaten cenaze namazını kılmak için gelmiştir. Cemaate ayrı ayrı sorulsa: "Buraya niçin geldiniz?" Hepsi de ölenin namazını kılmak için geldiklerini söyleyeceklerdir. İşte niyet budur. Kişinin ne yaptığını içinden geçirmesi niyettir.

Bir husus daha var: O da biraz önce işaret ettiğimiz hak helal ettirme tekerlemesi. Zaten namaza gelmiş olanlar, haklarını helâl etmişlerdir. Çünkü Allah için kılınan namazda ölen kişinin bağışlanmasını istemekte, öyle dua etmektedirler. Hakkını helal etmeyen kimse Allah'tan o kimsenin bağışlanmasını ister mi?

Kaldı ki cemaatin çoğunluğunun hiç tanımadıkları ölen kişi üzerinde ne hakları vardır da helâl edeceklerdir? Ölen insanın ruhu, bütün sevabıyla, hatasıyla Allah'ın huzuruna gider. Bazı kimselerin sadece ağızdan "hakkımı helal ettim" demesiyle adam hemen hatalarından temizlenir mi?

Allah'ın, kulunu bağışlaması birilerinin sözde hak helal etmesine bağlı değildir. Allah gönülden kendisine bağlı kullarını bağışlar. Hâşâ, birilerinin onayına bakmaz.

Peygamberimiz her tür bid'atin sapıklık olduÄŸunu ve dine bid'at sokanların cehennemle cezalandırılacağını vurgulamıştır. Mümkün olduÄŸu ölçüde bid'atlerden kaçınalım ve dinimizi Resulullah'ın tebliÄŸ ettiÄŸi gibi sade, kolay haliyle yaÅŸamaya çalışalım.  

(devamı yarın..)

Son Güncelleme: Pazar, 17 Haziran 2018 17:09
 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ