ANNEM CENNETLÄ°K MÄ°? PDF 
Salı, 26 Haziran 2018 00:00

ANNEM CENNETLÄ°K MÄ°?

Hayırlı Günler Hocam,

Annemi 29 Eylül'de Sela ile Cuma vakti arası kalp krizi sonrası kaybettim. Annem uzun süredir kanser hastasıydı ve kalp yetmezliği vardı. 8-9 yıldır yatalaktı annem hayattayken hep haline şükretti, elinden geldiğince duasını edip ibadetini yaptı. Ölürken gözlerini kendi kapattı, yüzüne tebessüm geldi. Hastalıktan ölenler cennetliktir, şehit sayılır derler. Bu doğru mu? Bunu Allah bilir ama doğruysa sizce annemin cennetlik olduğunu gösterir mi?

Annem hayattayken fakir fukaraya sadaka verir, yetimlere yardım ederdi. Bundan sonra ben de annemin adına darüşşafakaya veya başka bir vakfa bağış yapsam anneme faydası olur mu?

Bir de ölü mezarına gelip ziyaret edeni, dua edeni bilir diyorlar. Bu doğru mu? Annemle konuşsam beni duyar mı? Ya da mezar başında konuşmak günah mı? Cevaplarsanız sevinirim...

Cevap: Anneniz çektiÄŸi hastalığa sabredip ibadetini yaptığına göre inÅŸaallah cennetliktir. Kur'ân'a göre namazlarını kılan, zekâtlarını veren, baÅŸlarına gelen olaylara sabreden, yalan söylemeyen, insanlara iftira etmeyen, özü sözü doÄŸru mü'minler cennete gideceklerdir. Ayrıca kanser gibi amansız hastalıktan ölenlerin ÅŸehid sevabı alacaklarına dair hadisler de vardır.  

Hadîslerde ÅŸehîd sevâbı alacakları bildirilenler: Gebe veya bâkire ölen kadın, sel, sar'a, humma ile ölen; evinden; çoluk çocuÄŸundan uzak yerde ölen; yıldırım çarp­masıyle, hayvan parçalamasıyle, karın aÄŸrısı ile, boÄŸulmak, enkaz altında kalmak suretiyle ölen; Allah rızâsı için müezzinlik yapan, sâdık tüccar, karısına, çocuÄŸuna, eli altında bulunanlara yedirip içiren ve Allah'ın emrini tatbik eden kimseleri Kıyâmet gününde ÅŸehîdler mertebesine sokmak, Allah'ın üzerine bir haktır. Denize düşüp boÄŸulan, ÅŸehîd sevâbı alır. Nâmûsuna sabrederek ölen kadın ÅŸehîd sevâbı alır. Her gün yirmi beÅŸ kere: "Allahumme bârik lî fi'l-mevti ve fîmâ ba'de'l-mevti: Allahım, ölümde ve ölümden sonra bana kutluluk. Bereketler ver!" deyip de döşeÄŸinde ölene Allah ÅŸehîd sevâbı verir. KuÅŸluk namazı kılan, her ay üç gün oruç tutan, seferde ve hazarda vitri hiç terk etmeyene ÅŸehîd sevâbı verilir. Hastalığında kırk kere "Lâilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu mine'z-zâlimin: Senden baÅŸka tanrı yoktur. Ben hata ederek canıma haksızlık ettim." diyene ÅŸehîd sevâbı verilir. Ä°yileÅŸse de affedilmiÅŸ olarak iyileÅŸir (Tahtâ­vî’den. Ni'met-i Ä°slâm, 2/626).

Son Güncelleme: Pazar, 17 Haziran 2018 17:25
 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ