ANNEM CENNETLİK Mİ? PDF 
Salı, 26 Haziran 2018 00:00

ANNEM CENNETLİK Mİ?

Hayırlı Günler Hocam,

Annemi 29 Eylül'de Sela ile Cuma vakti arası kalp krizi sonrası kaybettim. Annem uzun süredir kanser hastasıydı ve kalp yetmezliği vardı. 8-9 yıldır yatalaktı annem hayattayken hep haline şükretti, elinden geldiğince duasını edip ibadetini yaptı. Ölürken gözlerini kendi kapattı, yüzüne tebessüm geldi. Hastalıktan ölenler cennetliktir, şehit sayılır derler. Bu doğru mu? Bunu Allah bilir ama doğruysa sizce annemin cennetlik olduğunu gösterir mi?

Annem hayattayken fakir fukaraya sadaka verir, yetimlere yardım ederdi. Bundan sonra ben de annemin adına darüşşafakaya veya başka bir vakfa bağış yapsam anneme faydası olur mu?

Bir de ölü mezarına gelip ziyaret edeni, dua edeni bilir diyorlar. Bu doğru mu? Annemle konuşsam beni duyar mı? Ya da mezar başında konuşmak günah mı? Cevaplarsanız sevinirim...

Cevap: Anneniz çektiği hastalığa sabredip ibadetini yaptığına göre inşaallah cennetliktir. Kur'ân'a göre namazlarını kılan, zekâtlarını veren, başlarına gelen olaylara sabreden, yalan söylemeyen, insanlara iftira etmeyen, özü sözü doğru mü'minler cennete gideceklerdir. Ayrıca kanser gibi amansız hastalıktan ölenlerin şehid sevabı alacaklarına dair hadisler de vardır.  

Hadîslerde şehîd sevâbı alacakları bildirilenler: Gebe veya bâkire ölen kadın, sel, sar'a, humma ile ölen; evinden; çoluk çocuğundan uzak yerde ölen; yıldırım çarp­masıyle, hayvan parçalamasıyle, karın ağrısı ile, boğulmak, enkaz altında kalmak suretiyle ölen; Allah rızâsı için müezzinlik yapan, sâdık tüccar, karısına, çocuğuna, eli altında bulunanlara yedirip içiren ve Allah'ın emrini tatbik eden kimseleri Kıyâmet gününde şehîdler mertebesine sokmak, Allah'ın üzerine bir haktır. Denize düşüp boğulan, şehîd sevâbı alır. Nâmûsuna sabrederek ölen kadın şehîd sevâbı alır. Her gün yirmi beş kere: "Allahumme bârik lî fi'l-mevti ve fîmâ ba'de'l-mevti: Allahım, ölümde ve ölümden sonra bana kutluluk. Bereketler ver!" deyip de döşeğinde ölene Allah şehîd sevâbı verir. Kuşluk namazı kılan, her ay üç gün oruç tutan, seferde ve hazarda vitri hiç terk etmeyene şehîd sevâbı verilir. Hastalığında kırk kere "Lâilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu mine'z-zâlimin: Senden başka tanrı yoktur. Ben hata ederek canıma haksızlık ettim." diyene şehîd sevâbı verilir. İyileşse de affedilmiş olarak iyileşir (Tahtâ­vî’den. Ni'met-i İslâm, 2/626).

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş