BUNLARIN HEPSİ HURAFEDİR *** ÜVEY KAYINVALİDE MAHREM Mİ? PDF 
Perşembe, 14 Haziran 2018 00:00

BUNLARIN HEPSİ HURAFEDİR

Hocam merhaba. Benim sorum internette dolaşan bazı isimler hakkında. Mennan, sare, behnilem, alucra gibi isimleri cin isimleri diye yazıyorlar. Yok bilmem ne kabilesinden şu cin felan diye. Bir sürü kabile ismi, padişah ismi felan veriyorlar. Bunları neye dayanarak söylüyorlar? Yok şanssızlığınızın nedeni şu kabileden şu isimli felan diye. Kuran'da ve hadislerde böyle bir şeye rastlamadım ben. Bunların hepsi uydurma hurafe midir? İnsanlar neden böyle şeyleri paylaşıyorlar. Benim de biraz takıntılarım var, aklımdan sürekli bu isimler geçiyor. Hocam Allah rızası için içimi ferahlatın. Ne yapmamı önerirsiniz? Şimdiden Allah razı olsun. İnşallah cevap verirsiniz ...

Cevap: Bu yazılan şeylerin dinde yani dinin iki temel kaynağı olan Kur'ân ve Sünnette yeri yoktur. Ama İnternet'te her şey yazılıyor. Bu tür sözlerden din hükmü çıkmaz. Doğrusu ben cinlerle tanışmadım. Herhalde bu yazıları yazanlar cinlerle tanışmış, ya da cinleşmiş kişilerdir. Böyle uydurmalara kafayı takmayın ve bunlara asla itibar etmeyin. 

 


 

ÜVEY KAYINVALİDE MAHREM Mİ?

Erkeğin hanımının üvey annesi erkeğe mahrem midir? ...

Cevap: Erkeğin hanımının üvey annesi yani erkeğin üvey kaynanası dini açıdan erkeğin mahremi değildir. Tabii bu tür sorunlarda örfün, teamülün önemi vardır.Dinde bu konuda açık bir hüküm olmasa da üvey anne insanın annesi sayılır. Özellikle onun yanında yetişmiş ve kızcağız üvey annesini anne yerine koymuş ise artık o kadın damadın da annesi sayılır. Dinen değil ama örfen, teamülen böyledir. Hiçbir karakterli insan üvey kayın validesine kem gözle bakmaz. Hele kadın ilgiye ve bakıma muhtaç ise ona anne gibi davranmak Allah'ı memnun eder.  Üvey kayınvalideyi dışlamak onu kırar, incitir. İbrahim Hakkı Hazretleri:

 

Hiç kimseye hor bakma 

İncitme gönül yıkma

Sen nefsine yan çıkma   

Mevla görelim neyler
Neylerse güzel eyler 

demiştir. 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş