BAKARA SURESİ 34. AYET: NEDEN TEKİL YERİNE ÇOĞUL ZAMİRİ KULLANILMIŞ? *** KUR’ÂN OKUNMASINDAN RAHATSIZ OLMAK İMANI KUŞKUYA DÜŞÜRÜR PDF 
Pazar, 03 Haziran 2018 00:00

BAKARA SURESİ 34. AYET: NEDEN TEKİL YERİNE ÇOĞUL ZAMİRİ KULLANILMIŞ?

Selamünaleyküm. Bakara suresi 34. âyette Meleklere: "Âdem'e secde edin" demiştik, hemen secde ettiler: Yalnız İblis diretti, böbürlendi, nankörlerden oldu." mealindeki "DEMİŞTİK" kelimesi neden çoğul olarak yazılır. Aydınlatırsanız sevinirim. İyi çalışmalar...

Cevap: Siz devlet adamlarının, makam sahiplerinin konuşmalarını muhakkak takibetmişsinizdir. Makam ve mevki sahibi kimseler ben değil, biz kelimesini kullanırlar. Padişahlar ben yaptık demez, biz yaptık der. Bu çoğul terimine azamet (ululuk) çoğulu denilir. Bu konuyu kitaplarımda, önceki yazılarımda çok açıklamıştım.  

 


 

KUR’ÂN OKUNMASINDAN RAHATSIZ OLMAK İMANI KUŞKUYA DÜŞÜRÜR

Merhabalar, üyelik işlemleri teknik olarak problemli ve yapamadım. Bu yüzden sorumu buradan sormak istiyorum.

Bir Müslüman, okuduğu Kur'an'ın anlamını bilmelidir. Ben Arapça bilmiyorum ama namaz dualarının meallerini biliyorum, çok da iyi anlıyorum. Sorum şu ki, cemaatle kılınan Cuma namazında Fatiha'dan sonra hoca bilmediğim bir sure okuyor ve ben anlamıyorum, doğal olarak rahatsız oluyorum. Hükmü nedir, ne yapmalıyım?

Mailime cevap gönderirseniz memnun olurum, Saygılarımla ve Sevgilerimle, ...

Cevap: Cemaatle namaz kılarken hocanın okuduğu Surenin veya ayetlerin manasını bilseniz de bilmeseniz de hocaya uyacaksınız. Rahatsız olmak da ne demek? İnsan Kur'ân kelimelerini duymaktan rahatsız olur mu? Böyle uçuk fikirlerden vazgeçmenizi tavsiye ederim. Ama siz bilirsiniz, seçim size aittir. Benim kanaatim budur.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş