CAMİLERDE ASILAN İSİM LEVHALARI DİNİN GEREĞİ Mİ? PDF 
Cumartesi, 05 Mayıs 2018 00:00

CAMİLERDE ASILAN İSİM LEVHALARI DİNİN GEREĞİ Mİ?*

..Bir okurum camilerde Peygamber Efendimizin ve sahabi isimlerinin asılmasının bir gelenek mi, dinin gereği mi olduğunu, bütün dünya camilerinde bu levhaların asılıp asılmadığını ve bunları asmanın doğru olup olmadığını soruyor.

Cevap: Hz. Peygamber ve dört halife döneminde camiler, genellikle bir adam boyu yüksekliğinde yapılan, dört duvar üstüne oturtulan hurma dal ve yapraklarıyla örtülü tavandan ibaret idi. Emeviler döneminde git gide Bizans’ın ihtişamlı kiliselerine karşılık görkemli camiler yapımına gidilmiş, süslü kemerler kullanılmaya başlamıştır. Ama henüz o dönemlerde sahabe isimlerini taşıyan levhalar asılmış değildi. Zaten bu tür süs eşyasının, gözü takılan insanı meşgul edeceği gerekçesiyle camilere göz alıcı renklerle süs yapılması hoş karşılanmazdı. Sanat tarihçisi olmadığım için bu levhaların ne zamandan itibaren camilere konduğunu tespit edemedim. Ama bunun, Hicri 4-5. asırlardan önce olduğunu sanmıyorum.

Çünkü bu tür levhaları asmak bid’attir. Hele bu isimlerden medet ummak için asılması asla caiz değildir. Namaz kılanların namaz esnasında o levhalara bakıp kalbini meşgul etmesi de caiz değildir. Ama sadece ziynet için olmak ve o mübarek insanların anımsanması, onlara manen değer verilmesi amacıyla o isimlerin yazılmasında bir sakınca yoktur. Nitekim Ka’be’yi çevreleyen galerilerin sütun aralıklarına da bazı sahabi isimleri yazılmıştır. Ancak bid’atı sapıklık kabul eden Suudi Arabistan ve Haliç ülkelerinde camilerde bu tür levhalar yoktur.

 

*yazı arşivden alınmıştır

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş