ÂDÂB VE ERKÂNINA UYULARAK GUSLETMEK (1) PDF 
Perşembe, 26 Nisan 2018 00:00

 ÂDÂB VE ERKÂNINA UYULARAK GUSLETMEK (1)

(...dünden devam)

Ancak:  Kur'ân'a göre gusülde ağzı burnu değil, bedenin dış kısmını yıka­mak gerekir. Ağız burunun içi bedenin dış kısmı değil, iç kısmıdır. Sindirim sis­temi ağızla başlar, makatla sona erer. Nasıl sindirim sisteminin orta kısmı olan mîdenin yıkanması gerekmiyorsa aynı sistemin baş kısmı olan ağzın yıkanması da gerekmez. Yani Kur'ân'a göre bedenin dış kısmını tamamen yıkayan kişi cünüp­lükten çıkar. Siz bedeninizi yıkayın, cünüplükten çıkarsınız. Rahat rahat ibadeti­nizi yaparsınız.

  1. Bilmiyorum siz niçin bu kadar ayrıntıya giriyorsunuz. Hz. Peygamber zamanında büyük abdest yaptıktan sonra taş veya keseklesilinilirdi. O zaman öyle her yerde bol bol su yoktu. Tuvaletlerde su yoktu. Ancak insanlar büyük abdestini yaptıktan sonra taşla silinirlerdi. İmdi gerek taşla silinme gerek su ile yıkama ile makat kısmı temizlenmiş olur. Ondan sonra abdest alıp namazınızı kılarsınıAlınan abdest ancak büyük veya küçük tuvalete çıkmakla bozulur. Gaz çıkmakla abdest bozulmaz. Ama gazla beraber bağırsaktan sıvı gelirse o, büyük abdest yapmak gibi olacağından abdest bozulur. Makat kısmından terleme ile sararmış olan külotun her zaman yıkanması gerekmez. Bu çok zor iştir. Allah dinde güçlük bırakmamıştır. Çünkü insanlara kolaylık ister, zorluk çektirmek istemez. Öyle çok ayrıntıya girmek size manen bir yarar sağlamaz. Ayrıca makatından sık aralıklarla sıvı çıkan kimse özür sahibidir. Özür sahibi olan kimse her namaz vakti için bir abdest alır ve o abdesti namaz vakti boyunca sürer. Sıvı çıkmış olsa da abdesti bozulmaz.  Din kolaylıktır. Onu zorlaştırmak bir yarar getirmez.
  2. Mezî gelmekle yıkanmak gerekmez. Ancak tazyikle ve şehvetle meni gelmesi durumunda insan cünüp olur ve yıkanması gerekir. Gerek uykuda, gerekse uyanık halde mezî gelmesi, yıkanmayı gerektirmez.
  3. Şafii Maliki mezhebini bırak da sen Kur'ân'ın dediğine bak. Kur'ân abdestte bedenin dış kısmını yıkamayı emrediyor. Bedenin dışını yıkarsan cünüplükten çıkarsın. Ağzının burnunun içini yıkaman gerekmez. Maide Suresinin 6. Âyetinde şöyle buyurulmaktadır:

" Ey inananlar, namaza dur(mak iste)diğiniz zaman yıkayın: yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi; meshedin: başlarınızı ve aşıklara kadar ayak­larınızı. Eğer cünüp iseniz tam temizlenin. Hasta yahut yolcu iseniz yahut biriniz tuvaletten gelmişse ya da kadınlara dokunmuş da su bulamamışsanız temiz toprağa teyemmüm edin; ondan yüzlerinize ve ellerinize sürün. Allâh size güçlük çıkarmak istemiyor, fakat sizi temizlemek ve size olan ni'metini tamam­lamak istiyor ki, şükredesiniz."

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş