BUNALIM HALÄ°NDEKÄ°NÄ°N Ä°BADET SORULARI (1) PDF 
Salı, 24 Nisan 2018 00:00

BUNALIM HALÄ°NDEKÄ°NÄ°N Ä°BADET SORULARI (1)

Sorularıma cevap arıyorum, yardımcı olmanızı dilerim.

Kronik obsesif-kompulsif hastasıyım(psikiyatri). Sorularıma hastalığımı göz önüne alarak cevaplarsanız mutlu olurum. Hastalığım sebebiyle neredeyse kelime-i ÅŸahadet dışında gerçekleÅŸtirebildiÄŸim hiçbir ibadet yok.

1) Gusülde çok zorlanıyorum, ıstırap Ã§ekiyorum. AÄŸzı ve burnu yıkamak Åžafi ve Maliki mezheplerinde sünnet.  Bu iki mezhepte bildiÄŸim kadarıyla Ãœmmü Sele­me'nin rivayet ettiÄŸi gusülle ilgili hadis dikkate alınıyor. Bir hanefi olarak ben de gusülde aÄŸzımı burnumu yıkamayı sünnet kabul edip, aÄŸzımı burnumu yıkamasam boy abdestim geçerli olur mu? kılacağım namazlar geçerli olur mu? Yoksa ömür boyu cünüp mü gezmiÅŸ olurum? O halde aÄŸzını burnunu yıkamayan bir maliki/ÅŸafi, hanefiye göre Ã¶mür boyu cünüp mü gezmiÅŸ oluyor?

2) Necasetten taharet namaz için farzdır denilirken hanefi mezhe­bin­de gram/avuç hesabı yapılıyor. Ä°nsandan çıkan katı necasetin/sıvı necasetin tanımı tam olarak nedir? Biyolojik bir organ olan makat, her türlü sıvı giriÅŸ çıkışına müsait bir organ, ve insanın en çok terleyen bölgelerinden birisi de makat bölgesi. Bir insan büyük abdest yaptıktan sonra taharetini tam olarak yapsa da gün içerisinde yellenme sonucunda, yellenmeyle terin karışması sonucunda ya da bağırsak içi sıvının dışarı çıkması sonucunda veya kiÅŸinin uzun süre oturarak çalışması sonucunda külotta kahverengi lekeler/izler oluÅŸuyor. Bu oluÅŸan leke/iz necaset midir? Namaza mâni midir? Katı mıdır/sıvı mıdır? Ne kadarı namaza manidir? Böyle bir külotun kalça etlerine deÄŸmesi bölgenin tamamen yıkanmasını mı gerektirir? Her vakit namazda külot kontrolü yapmak, yıkanıp çamaşır deÄŸiÅŸtirmek mi gerekir? veya Maliki mezhebinin "namaz için necasetten taharet sünnettir" kavline göre amel edebilir miyim? Yani büyük abdestten sonra taharetimi tam yapıp bir daha çamaşırıma bakmadan namaz kılabilir miyim? Maliki mezhebinin bu kavline göre hareket edersem namazımı da maliki mezhebine göre mi kılmak zorundayım?

3) Ahir Zaman'da yaşıyoruz. Bekârım. Neredeyse her gece uyuduÄŸumda uy­kumda mezi gelmiÅŸ olduÄŸunu sabahları kalktığımda anlıyorum. Uykuda ereksiyon hali her insan için normaldir ve bunun sonucunda en az her erkekten bir damla mezi gelir. Ayrıca gün içinde istemeden ÅŸahit olduÄŸum en küçük bir durumda bile mezi geliyor. Mezinin geldiÄŸi her vakit cinsel organımı ve çevresini ve de çamaşırımı yıkamak farz mıdır? Yoksa sıvı necaset için geçerli koÅŸullara uymak yeterli midir? Yeterli deÄŸilse Maliki mezhebinin "namaz için necasetten taharet sünnettir" kavline göre amel edebilir miyim?

 

(devamı yarın..)

Son Güncelleme: Pazar, 22 Nisan 2018 21:50
 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ