BUNALIM HALİNDEKİNİN İBADET SORULARI (1) PDF 
Salı, 24 Nisan 2018 00:00

BUNALIM HALİNDEKİNİN İBADET SORULARI (1)

Sorularıma cevap arıyorum, yardımcı olmanızı dilerim.

Kronik obsesif-kompulsif hastasıyım(psikiyatri). Sorularıma hastalığımı göz önüne alarak cevaplarsanız mutlu olurum. Hastalığım sebebiyle neredeyse kelime-i şahadet dışında gerçekleştirebildiğim hiçbir ibadet yok.

1) Gusülde çok zorlanıyorum, ıstırap çekiyorum. Ağzı ve burnu yıkamak Şafi ve Maliki mezheplerinde sünnet.  Bu iki mezhepte bildiğim kadarıyla Ümmü Sele­me'nin rivayet ettiği gusülle ilgili hadis dikkate alınıyor. Bir hanefi olarak ben de gusülde ağzımı burnumu yıkamayı sünnet kabul edip, ağzımı burnumu yıkamasam boy abdestim geçerli olur mu? kılacağım namazlar geçerli olur mu? Yoksa ömür boyu cünüp mü gezmiş olurum? O halde ağzını burnunu yıkamayan bir maliki/şafi, hanefiye göre ömür boyu cünüp mü gezmiş oluyor?

2) Necasetten taharet namaz için farzdır denilirken hanefi mezhe­bin­de gram/avuç hesabı yapılıyor. İnsandan çıkan katı necasetin/sıvı necasetin tanımı tam olarak nedir? Biyolojik bir organ olan makat, her türlü sıvı giriş çıkışına müsait bir organ, ve insanın en çok terleyen bölgelerinden birisi de makat bölgesi. Bir insan büyük abdest yaptıktan sonra taharetini tam olarak yapsa da gün içerisinde yellenme sonucunda, yellenmeyle terin karışması sonucunda ya da bağırsak içi sıvının dışarı çıkması sonucunda veya kişinin uzun süre oturarak çalışması sonucunda külotta kahverengi lekeler/izler oluşuyor. Bu oluşan leke/iz necaset midir? Namaza mâni midir? Katı mıdır/sıvı mıdır? Ne kadarı namaza manidir? Böyle bir külotun kalça etlerine değmesi bölgenin tamamen yıkanmasını mı gerektirir? Her vakit namazda külot kontrolü yapmak, yıkanıp çamaşır değiştirmek mi gerekir? veya Maliki mezhebinin "namaz için necasetten taharet sünnettir" kavline göre amel edebilir miyim? Yani büyük abdestten sonra taharetimi tam yapıp bir daha çamaşırıma bakmadan namaz kılabilir miyim? Maliki mezhebinin bu kavline göre hareket edersem namazımı da maliki mezhebine göre mi kılmak zorundayım?

3) Ahir Zaman'da yaşıyoruz. Bekârım. Neredeyse her gece uyuduğumda uy­kumda mezi gelmiş olduğunu sabahları kalktığımda anlıyorum. Uykuda ereksiyon hali her insan için normaldir ve bunun sonucunda en az her erkekten bir damla mezi gelir. Ayrıca gün içinde istemeden şahit olduğum en küçük bir durumda bile mezi geliyor. Mezinin geldiği her vakit cinsel organımı ve çevresini ve de çamaşırımı yıkamak farz mıdır? Yoksa sıvı necaset için geçerli koşullara uymak yeterli midir? Yeterli değilse Maliki mezhebinin "namaz için necasetten taharet sünnettir" kavline göre amel edebilir miyim?

 

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş