TÜRKÇE NAMAZ HK. *** MAHKEMENİN KARARIYLA HÜKMEDİLEN PARANIN NE KADARI HELALDİR?
Pazartesi, 23 Nisan 2018 00:00

TÜRKÇE NAMAZ HK.

Hocam merhaba, sizlerin yazdıklarınızdan da esinlenerek Türkçe namaza başladım. Artık namazlarımı çok huzurla kılabiliyorum, ayrıca namazda dua içeriği dışında hiçbir şey aklıma gelmiyor. Sizlerden Allah razı olsun… Çok teşekkür ederim. Bu konuyla ilgili soruma cevap verebilirseniz çok memnun olurum…

Namazımı kılarken meallerin içindeki parantez içindekileri de söylesem uygun olur mu?

  1. Örnek 1:   Mealde (Huvallahullezi) şöyle diyor: …selam (esenlik veren), mümin (güvenlik veren), müheymin (kollayıp koru­yan)…  Bu­sadece parantez içindeki açıklamaları söylesem olur mu? Çünkü diğer kelimeler bana fazla bir şey ifade etmiyor?
  2. Örnek 2:   Mealde (İhlas) şöyle diyor: Allah Samed’dir. (Bütün varlık­lar O'na muhtaç, fakat O, hiçbir şeye muhtaç değildir.). Parantez içindekini de söylesem olur mu? Çünkü bu şekilde daha iyi anlıyorum.

Saygılarımla...

Cevap: Aslında parantez içindekiler mealdir. Ancak Selam, Mü'min oriji­nal Kur'ân kelimeleridir. Bunlar kapsamlı olduğu için önce kendileri yazılmış, sonra mealleri parantez içine alınmıştır. Namaz kılarken sadece parantez içindeki meal kısmını okusanız olur ama en iyisi parantez dışı ve içini birlikte okumanızdır.  

 


 

MAHKEMENİN KARARIYLA HÜKMEDİLEN PARANIN NE KADARI HELALDİR?

Selamünaleyküm, hayırlı sabahlar

1-3 sene süren bir Mahkeme sonucu olarak faizi ile birlikte işyerinden 8-9 maaş tazminat kazanan birisi o paranın ne kadarını alabilir? Hocam anladığım kadarıyla tamamen alabilir, helaldir görüşündesiniz. Yanlış anlama varsa lütfen uyarın hocam, uyarmazsanız sizi doğru anladığıma emin olucam...

Cevap: Bana göre bu mahkemeyi kazanan kişi, önce kendi kalbine soracak. Bu para bana helal mi, hakkım mı, değil mi? Eğer hakkı olduğuna kanaat getirirse o paranın faizi değil, aslı helal olur. Çünkü kendisinin hakkı alamadığı maaş veya hakkıdır, faizi değil. Ama dediğim gibi bu bir vicdan ve gönül meselesidir. Gönlünün hâkimi nasıl hükmediyorsa doğrusu odur.