Değerli bir okurumun takdiri *** Yanlış çeviri *** Emeklilik için Oyak'a yapılan yatırıma zekât gerekir mi?

DeÄŸerli bir okurumun takdiri

Çok saygıdeğer Süleyman Hocam, her güne sizin yazılarınızı okuyarak başlayan bir okurunuzum. Hocam her iki dedem de ben doğmadan vefat ettikleri için, onların şefkatini yaşayamadım. Hocam sizi, yaşadıklarını göremediğim dedelerime hasret bir sevgi ile takip ediyorum. Yüce Allah gözlerinizdeki, kalbinizdeki, beyninizdeki nuru bizlerden eksik etmesin. Hocam şu an bile sizin yazılarınızdan etkilenerek gerçek İslamiyet’e yönelen okurlarınız olduğunu düşünmekteyim. O yüzden Allah’ım size son nefesinizi verene kadar bize ışık tutmayı nasip etsin. Benim bu yazdıklarımın size gelen teşekkür maillerinden bir farkı olmadığını biliyorum. Fakat ben de yüreğimde hissettiklerimi sizinle paylaşmak istedim. Hocam Kur’ân-ı Kerîm’in ışığını bize en güzel yansıtan sizsiniz. Hocam size bir iki sorum olacak. Özel sektörde çalıştığım için kış dönemlerinde öğle ve ikindi namazlarımı işyerimde kılamıyorum. Eve gelince kaza edip, ardından akşam ve yatsı namazlarını kılıyorum. Yaz aylarında ise öğle ve ikindiyi eve gelince cem ederek kılıyorum. Cuma namazlarımı ise ameliyat günüm olduğu için ancak bayram ve resmi tatillerde kılabiliyorum. Bir yazınızda kaza namazı olmadığını öğrendim. Allah’ım yanlış yaptıysam günahlarımı affetsin. Bugünkü yazınızdan öğrendiğim duayı ise ezberledim. Tahiyyattan sonra artık namazlarımda bu güzel duayı okuyacağım. Her türlü cemaatin kıskacı altında sizin bilgilerinizle yolumuz aydınlanıyor. Allah sizden razı olsun. Mekânınız cennet olsun. Saygıyla ellerinizden öperim.

Cevap: Ne kadar güzel yazmışsınız! Gerçekten duygulandım, hatta gözlerim yaşardı. Sizin gibi kafası aydın, içi iman nuruyla dolu doktorlarımızla iftihar ediyoruz. Sağ olun, iki cihanda mutlu olun.

Ameliyat günlerinizde Cuma namazlarını kılamıyorsanız öğle namazını kılarsınız. İş yerinde kılamadığınız namazları da eve gelince sırasıyla kılarsınız bu kaza değil, yine cem'dir sevgili doktorum.

Allah kabul etsin, her zaman mesud ve muvaffak olmanızı Cenabı Hak'tan diler, sevgiler yollar, gözlerinden öperim.

 

Yanlış çeviri

Selam hocam, bu bereketli bir kitaptır. Onu sana indirdik ki, âyetlerindeki ilişkiler ağını görsünler ve içi temiz olanlar onu kafalarına yerleştirsinler. (Sad 29)

Bu tercüme doğru mu hocam? Bir arkadaş bu âyet (ayetleri ayetle açıklama)yı kastettiğini söylüyor. Doğru mu?

Cevap: Bu meal hayalidir, Âyetin kendisinde "âyetlerindeki ilişkiler ağını görsünler" ifadesi yoktur. Adam kendi hayalini âyete yüklemiştir. Allah bu hayalcilerin yüklemelerinden Kitabını korusun! Âyetin doğru anlamı şöyledir:

"Sana (bu) mübarek Kitabı indirdik ki âyetlerini düşünsünler ve sağduyu sahipleri, öğüt alsınlar." (Sâd: 29)


Emeklilik için Oyak'a yapılan yatırıma zekât gerekir mi?

Hocam saygılar, silahlı kuvvetlerden emekli oldum Ordu Yardımlaşma Kurumundaki birikmiş paramı almadım; emekli sistemine katıldım. 3 yıl paramı istesem de çekemeyeceğim fakat 1 yıl sonra maaş bağlanacak. Bu sisteme katıldığım para için zekât vermem gerekir mi?

Cevap: Kanaatime göre emekli sisteme katılmanız bir yatırımdır. Kuruma verilmiş bir borç değildir. Paranız orada kalacak ama karşılığında emekli olacaksınız. Emeklilik için yatırdığınız paranın zekâtını vermek gerekmez. Ama alacağınız maaşın, nisap miktarından fazlasının zekâtını vereceksiniz. Selamlar.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ