BAĞIŞLANAN ORGAN ALINIRKEN SAHİBİ OLAN ÖLÜ, ACI DUYAR MI? PDF 
Cuma, 30 Mart 2018 00:00

BAĞIŞLANAN ORGAN ALINIRKEN SAHİBİ OLAN ÖLÜ, ACI DUYAR MI?*

Hocam.. ; 22 yaşında hukuk öğrencisiyim. Danimarka’da ve sizi de çok beğenerek izliyorum. Ben seneler önce organlarımı bağışladım, İslâm’da organ bağışının yeri nedir? Bir de hocam benim organlarım büyük ihtimal Danimarkalılara gidecek, bu durumun yeri nedir İslâm’da? Hocam bazıları öldükten sonra organlarım alındığında benim onu hissedip eziyet çekeceğimi söylüyor, acaba doğru mu bu? Nolur hocam bana mail atıp cevaplayın sorularımı. Allah sizden razı olsun. Dua ile..

Cevap: Organ bağışında bulunmak, kanaatime göre sevaptır. Çünkü nasıl olsa ölen kişinin bedeni toprakta çürüyecektir. Öyle ise bazı organları toprakta çürüme yerine bir başkasında görev yapsa, bir başkasının yaşamasına katkıda bulunsa daha iyi olmaz mı? Doktorların uygun gördüğü her organ bağışlanabilir. Ancak organ nakli için kesin olarak beyin ölümünün bir hey'et tarafından tespiti gerekir.

Ölen kişinin acı hissedeceği ise saçmadır. Neyi hissedecek, ölmüş olan hisseder mi? Narkozla uyutulan kimse acıyı hissetmediği halde ölmekle bedenden çıkmış olan ruh acı mı hissedecek? O zaman otopsiyi de hisseder, yani otopsi yapılmayacak mı? Ben Kur'ân'da delili olmayan bir şeyi kabul etmem. Kur'ân'da bir insanın yaşamasına yardım etmek, bütün insanları yaşatmış gibi sevap kabul edilmektedir.

*yazı arşivden alınmıştır

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş