YÂDIMDA KALANLAR (2) PDF 
Cuma, 16 Mart 2018 00:00

YÂDIMDA KALANLAR (2)

(...dünden devam)

Bir süre Ankara Mikrobiyoloji dalında uzmanlık eğitimi gördükten sonra 1985'te Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Biyokimya dalında doktorasını tamamlamış, Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Biyokimya Bilim Dalı Başkanlığına getirilmiş, beş yıl kadar Elâzığ Fırat Üniversitesinde görev yapmasının ardından kendisini daha da geliştirebilmek için büyük şehirlere gitmenin yollarını aramaya başlatır. Kendisi bu durumu şöyle anlatmaktadır:

"Bugün mevcut bilim geleneğinde, genellikle doktora yapılan bölümde ve üniversitede genç bilim insanları uzun süre kalmıyorlar, daha doğrusu kalmalarına pek müsaade edilmiyor. Başka bir üniversiteye giderek orada kendilerini ispatlamaları isteniyor.

"Kadim İslâm ilim geleneğinde de ilim insanlarının sabit bir yerde kalması nadirattandır. Bir merkezden, ya da hocadan ders alan bilim insanları, icazet aldıktan sonra at ve deve, neyse o günkü ulaşım araçlarıyla başka merkezlere, şehirlere, hocalara gidip oralardan da ders alıyorlardı. Hatta ders verecek statüye kavuşmuş olanlar da sadece bir yerde ders okutmuyorlar, zaman zaman tebdil-i mekânda fayda mülâhaza ederek başka ülkelere, şehirlere gidiyorlardı. Bu durum ilim insanlarının hem gönlünü hem de zihnini açıyor, böylece evrensel bir ilmî bakış açısına sahip oluyorlardı. Orta Çağlarda bizim dünyamızda bilim dili Arapça idi ve ilim erbabı, İslâm dünyasının neresinde yetişirse yetişsin, bu dili öğreniyor, Malatya'dan kalkıp Şam'a, Mısır'a ya da Bağdat'a gidenler rahatlıkla bu lisanla ders dinliyor ya da ders veriyordu." (Yâdımda Kalanlar, s.109-110)

Yazarımız 1986 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Biyokimya Ana Bilim Dalına Yardımcı Doçent olarak atanmıştır. Ben de 1988-89 Öğretim Yılında bu Üniversiteye intisabetmiştim. İşte Cemil Hoca ile tanışıklığımız ve dostluğumuz burada başlamıştı. Cemil Hoca daha sonra Hollanda'ya, Amerika'ya gitmiş, kendisini geliştirmiş, doçent, profesör olmuş, TÜBİTAK'ta üst yöneticiliğe getirilmiştir.

Orta boy 367 sayfa tutan hatıraları, gerçekten okunması gereken değerli bir eserdir. Hoca bu eserinde sadece hayat anılarını yazmakla yetinmemiş, içinde yaşadığı bölgelerin gelenek ve göreneklerini de gayet güzel yansıtmıştır.

Prof. Dr. Cemil Çelik'in kaleme aldığı "Yâdım'da Kalanlar" adlı anılarını okurlarıma tavsiye ederim.

Ä°steme adresi:

Boğaziçi Yayınları

Alemdar Mh. Çatalçeşme Sk. Meriçli Apt, No. 44, Kat: 2

Cağaloğlu – Fatih /İstanbul, Tel: 0212 520 70 76, Faks: 0212 526 09 77

 

***

Son Güncelleme: Pazar, 18 Mart 2018 18:46
 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ