YÂDIMDA KALANLAR (1) PDF 
PerÅŸembe, 15 Mart 2018 00:00

YÂDIMDA KALANLAR (1)

 

Bir Bilim Adamının Hâtıraları

Prof. Dr. Cemil Çelik, Samsun 19 Mayıs Üniversitesinde arkadaşımdı. Zaman zaman Prof. Dr. Nusret Çiftçi ve sayın Cemil Çelik ile bir araya gelir, sohbet ederdik. Ben 1995'te Samsun'dan ayrıldım. Prof. Cemil Çelik de daha sonra 19 Mayıs Üniversitesinden TÜBİTAK'a geçmiş. Orada epey zaman hizmet verdikten sonra 2008 yılında Malatya'da İnönü Üniversitesine rektör seçilmişti. Profesör Çelik, başarılı geçen sekiz şıllık rektörlük döneminden sonra emekliye ayrılıp Ankara'ya yerleşmiş ve anılarını "Yâdımda Kalanlar" adıyla kaleme aldığı, Boğaziçi yayınları arasında çıkan eserinin bir nüshasını da bana göndermek lütfunda bulunmuştur.

Malatyalı olup İnönü Üniversitesine değerli hizmetler veren, rektörlüğe başladığı zaman sadece yedi fakültesi olan Üniversitede Fakülte sayısını 14'e, lisans öğrenci sayısını 41.500'e, yüksek lisans ve doktora öğrenci sayısını 3.500'e, akademisyen sayısını 1.600'e çıkaran, Turgut Özal Tıp Merkezinin yatak sayısını 1.400'lere yaklaştırmayı başaran Prof. Dr. Cemil Çelik, anılarına, 1953 yılında doğduğu, Malatya ilçelerinden Hekimhan'a bağlı Girmana köyünde geçen çocukluk yıllarıyla başlar. Köylerinin nüfusu 1.950'li yıllarda herhalde mezraalarıyla birlikte yüz elli haneye yakınmış. Köyün içinde Nergis Uşağı ve Cafer Uşağı adıyla iki kabile varmış. Köyün delikanlıları kışın, özellikle yılbaşlarında -aynı şey bizim Elâzığ'ın köylerinde de olurdu- "Hayadan huyadan, yılan aktı kayadan, Verenin karagözlü bir oğlu olsun, vermeyenin bir kel kızı olsun!" diyerek ev ev dolaşıp kavurma, yağ toplayarak bölgenin en muteber aşı sayılan Kömbe yaparlarmış.

İşte Cemil Çelik, İlkokul birinci sınıfı, ağabeyinin öğretmen olduğu Malatya Merkez ilçeye bağlı Hasırcı köyünde başlamış. Daha sonra tahsiline değişik yerlerde devam etmiş, İki yıl Diyarbakır'da, lise son sınıfı da Malatya'da okumuş. Üniversite hayatına önce Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesinde başlayan Çelik, bu Fakültede bir sömestre okuduktan sonra aynı Üniversitenin Veteriner Fakültesine geçmiş. 1976 yılında Fakülteyi bitirince bir süre Veteriner hekim olarak Van'da görev yapmış. Daha sonra yedek subay olarak vatani görevini Kars'a bağlı Ani harabelerinin yakınında yapmış.

(devamı yarın..)

Son Güncelleme: Pazar, 18 Mart 2018 18:46
 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ