KADINA ŞİDDET (3) PDF 
Pazartesi, 12 Mart 2018 00:00

KADINA ŞİDDET (3)

(...dünden devam)

Kur’ân’ın amacı, toplumun çekirdeği olan âileyi sağlamlaştırmak, yuvanın bozulmasını, âilenin dağılmasını önlemektir. Âile içinde anlaşmazlıklar olabilir. Önce öğüt, sonra ayrı yatmak, daha sonra hafifçe dövmek de işi düzeltmez, anlaşmazlık büyür, yuvayı bozacak boyutlara ulaşırsa Nisâ: 98/35’nci âyetin hükmü gereğince karı kocanın arasını bulmak üzere erkek ve kadının âilelerinden birer hakem tayin edilir. Hakemler, arayı düzeltmeğe çalışırlarsa Allah da karı kocanın arasını bulur. Çünkü Allah, her şeyi bilir, her yapılandan haberdâr olur. Hakemleri karı kocanın kendileri belirleyebileceği gibi, erkek ve kadının yakınları, komşuları yahut hâkim de tayin edebilir. Bu, mü’minlere farzdır.

Normal olarak hakemler, karı kocanın âilelerinden seçilir. Çünkü âile içindekiler, onların hallerini daha iyi bilirler. Fakat gerektiğinde âileden olmayan kimseler de hakem tayin edilebilir. Hakemler, geçimsizlik nedenini ve bunun giderilmesi çaresini araştırırlar. Genellikle bilginler, hakemlerin hem birleştirmeğe, hem de ayırmaya karar verme yetkisine sahiboldukları görüşündedirler. Fakat Katâde, Zeyd ibn Eslem, Ahmed ibn Hanbel, Ebû Sevr ve Dâvûd gibi bilginler hakemlerin, ancak birleştirmeğe karar verebileceklerini, ayırma yetkisine sahibolmadıklarını söylemişlerdir[1]. Bu görüş, âyetin ruhuna daha uygun düşmektedir. Çünkü âyette, arabulmak için hakem gönderilmesi emredilmektedir. O halde hakemlerin görevi arayı büsbütün bozup karı kocayı ayırmak değil, aralarını bulup onları birleştirmektir.

"Ve eğer bir kadın, kocasının huysuzluğundan yahut kendisinden yüz çevirme­sinden korkarsa, anlaşma ile aralarını düzeltmelerinde ikisine de günâh yoktur. Barış daima iyidir. Zaten nefisler cimriliğe hazır duruma getirilmiştir (insanın mayasında cimrilik vardır). Eğer güzel geçinir, (kötülükten) sakınırsanız, Allah yaptıklarınızı ha­ber alır." (Nisâ: 98/128)

Âile ilişkilerini düzenleyen Nisâ 128’nci âyette kocasının huysuzluğundan, ya da kendisinden yüz çevirmesinden korkan kadınla kocasına uzlaşmaları öğütlen­mekte, uzlaşmanın daha hayırlı olduğu bildirilmekte; insanın cimriliğe eğilimli olduğu belirtildikten sonra, bu duyguyu yenerek iyilik edip korunanların güzel dav­ranışlarını Allah’ın bildiği vurgusuyla insanlar, iyiliğe, özveriye yöneltilmektedir. Bir rivayete göre de âyet, Râfi‘ ibn Hadîc ile eşi hakkında inmiştir. Evlendiği genç kızı, eski karısından fazla sevmiş olan Râfi‘ kendisini kıskanan eski karısını boşamak istemiş, fakat kadın, ihmal edilmeğe de razı olup boşanmak istemediğini söyleyince anlaşmışlar. İnen bu âyetler bu tür anlaşma ve uzlaşmanın, ayrılmaktan daha iyi olduğunu bildirmiştir[2].

 



[1]. İbn Kesîr: 1/493

[2]. Câmi‘u’l-beyân: 5/312; İbn Kesîr, Tefsîr: 1/563

 

***

Son Güncelleme: Pazar, 18 Mart 2018 18:45
 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ