NAMAZ/KİTAP PDF 
Cuma, 09 Mart 2018 00:00

NAMAZ/KİTAP

Değerli hocam, Biliyorum çok yazdınız namaz hakkında; ama. Net öğrenmek için soruyorum. Namazda Ettehiyat, salli ve barik farz mı? Selamdan, sonra farz olan nedir? Âyetel kursi, tesbih ve dua ile bitirmek farz mı?

Hocam sadece namaz nasıl kılınır ile alakalı kitabınız ve hadis kitabınız Var mı veya tavsiye edebileceğiniz? Bir de tefsir kitabınızı almak istiyorum, çeşitli ciltler var, hangisini tavsiye edersiniz? Saygılar...

Cevap: Namazda farz olan ayakta iken Kur'ân okumaktır. Duaları okumak farz değildir, sünnettir. Tahiyyat da Sünnettir. Ama Peygamberimizin kendi kendine salat okuduğu mantıklı değildir. Kaynak kitaplarda Hz. Peygamber'in otururken çeşitli dualar yaptığını belirtilmektedir. Namazdan sonra tesbihler ise pek de sağlam olmayan bir rivâyete dayanır. Bunları söylemek sevap olmakla beraber bunlar namazın tamamlayıcısı değildir. Selâm'dan sonra dileyen kalkıp işine gider. Tesbihleri çekmek gerekli değildir. Hele bizdeki gibi müezzin komutuyla tesbih çekmek sonradan dine sokuşturulmuştur. Tesbih çekmek isteyen herkes müezzin komutuyla değil, kendi kendine çeker. 

Namazdan sonra Hz. Peygamber'in yaptığı çeşitli Dualar "Açıklamalı Dua Mecmuası" adlı eserimizde vardır. Bir de özet olarak ibadet meselelerini açıklayan "Müslüman'ın Cep Kitabı" aldı, cep boyutunda bir eserim mevcuttur. Ayrıca Yeni İslâm İlmihali adlı eserimizde de ibadet meseleleri ayrıntı ile izah edilmiştir. Burada Hz. Peygamber'imizin Selamdan sonra yaptığı dualardan birinin orijinalini yazıyorum:

"الَّلهُمَّ انِّي أعُوذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ والحُزْنِ والعَجْزِ والكَسَلِ والبُخْلِ والجُبْنِ والهَرَمِ، وأعُوذُ بِكَ مِنْ انْ أُرَدَّ إلى أرْذَلِ الْعُمُرِ وأعُوذُ بِكَ مِنْ فِتْنَةِ الْمَحْيَا والمَمَاتِ. وَأعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ.Allahım, tasadan, üzüntüden, âciz duru­ma düş­mek­ten, tem­bellikten, cimrilikten, korkaklık­tanih­ti­yarlıktan, çetin ömür durumuna düşmekten sana sığı­nırım. Yaşa­mınve ölümün sıkıntısın­dan, güç­lü­ğün­den sana sığınırım Ve kabirazabından sana sığını­rım."

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş