Dinde şovlar *** Tesbih namazı

Dinde  ÅŸovlar

Sayın hocam bu günlerde Almanya’da Kur’ân okuma yarışması var, sadece bulunduğunuz yerdeki insanlar arasında bu yarışma yapılsa, ya da yakın yerlerde ya­pılsa güzel olur, ama taaa Mısır’dan ya da Pakistan’dan geliyorlar. Neymiş efendim çok güzel sesi varmış, çok güzel Kur’ân okuyormuş, diye bu insanların uçak bileti, yemek masrafları falan herhalde kendi ceplerinden çıkmıyor, buradaki der­nekler veriyor sanıyorum, iyice bilmiyorum ama belki de Diyanetin çok akıllı hoca­ları önderlik yapıyorlardır diye düşünüyorum.

Benim bulunduğum şehirde de bir salon kiralandı; Kur’ân okuma yarışı ya­pıldı; ben gitmedim, ama Dr... bilmem kim diye tanıtıyorlardı, salon parasını ve uçak yolcu ücretlerini kendi ceplerinden verdiklerini sanmıyorum, çok gereksiz bir yarış­ma için değer mi Allah aşkına, bu paraları öksüz, yardıma muhtaç kişilere ver­seler daha iyi değil mi, bizim Müslümanlar neden gereksiz iş yaparlar, neden ken­dilerini hiç yetiştirmezler, anne babası cahil ve görgüsüz ise bakıyorum çocukları da aynen öyle, aslında babalarından iki kat fazla daha iyi ve ileri görüşte olması lazım değil mi, geçenlerde iki Almanın selamlaşmasını, kucaklaşmasını izledim, omuz­larını to­kuşturdular, kucaklaştılar. Camide genç bir arkadaşla kucaklaştım; eli yüzü ter için­deydi; yüzümü yıkanmış gibi yaptı. Tiksindim inanın, biz böyle mi olmalıyız, diye üzülüyorum. Adam öğretmen olmuş; daha Türkçesini bile düzeltmemiş; yoh ca­nım diyor; yok diyemiyor daha. Sizin başınızı ağrıttım selam ve saygılarımı iletir daha nice günlere erişmenizi dilerim. Sağlıcakla kalın efendim.

Cevap: Biz ne yapabiliriz, adamlar bu yolla para topluyorlar. Kur'ân satıyorlar, para alıyorlar. Önemli olan Kur'ân'ın şöyle böyle okunması değil, anla­yarak ve içtenlikle okunması. Yoksa açarsın radyoyu güzel şarkılar, türküler; istersen en güzel sesli hafızların okuduğu Kur'ân’ı dinlersin. Ama işi şova dönüştürüyorlar. Dine 'show' karıştı mı orada gerçek din yoktur.

 

Tesbih namazı

Sayın hocam, Tesbih namazında selam vermeden önce ettehiyatu ve salavât duaları okunur mu? Bu namaz sabah namazından sonra güneş doğana kadarki zamanda kılınabilir mi? Herhangi bir namazın vaktinde o namazın farzı kılınmadan nafile namaz kılmak doğru olur mu? Saygılarımla.

Cevap: Her namazda selamdan önceki son oturuşta salavât ve duâları oku­mak güzeldir. Tesbih namazı nafile namazdır. Sabah namazının farzından sonra nafi­le namaz kılınmaz. Ancak Güneş doğduktan sonra kılınabilir. Herhangi bir na­mazın farzı kılınmadan nafile namaz kılınabilir. Sünnetler nafile namazlardır. Pekâlâ, sabahın farzından önce iki rek'at sünnet, öğlenin farzından önce dört rek'at sünnet, diğer vakit namazlarında da farzdan önce kılınan sünnetler vardır. Sünnetler Peygamberimizin kıldığı nafile namazlardır.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ