ABDESTSÄ°Z VE BAÅžI AÇIK YASÄ°N OKUNUR MU? *** BOY ABDESTÄ° ALMAK İÇİN OJEYÄ° SÖKMEK GEREKLÄ° MÄ°? PDF 
Çarşamba, 21 Şubat 2018 00:00

ABDESTSİZ VE BAŞI AÇIK YASİN OKUNUR MU?

Size bir sorum olacak çalıştığım iÅŸ yerinde dua kitabım var ve ara sıra Yasîn-i ÅŸerif okuyorum fakat abdestsiz ve başı açık okuyorum. Ä°ÅŸ arkadaÅŸlarımdan bu konuda çok tepki görüyorum. Ben de size danışıp ve sizin fikirlerinizi almak istedim. Yasin-i ÅŸerif abdestsiz okunur mu?

Cevap:  Kur’ân okumak için abdest almak gerekmez. Abdest almak namaz için gereklidir. Ayrıca Kur'ân okumak için başı örtmek hakkında da bir emir yoktur. Başı örtmek yabancı erkeklere karşı emredilmiÅŸtir. Mahrem olmayan erkekler karşısına başı açık çıkmak Kur'ân'ın emrine aykırıdır. Namaz kılmak için başı Ã¶rtmek gerekir ama Kur'ân okumak için böyle bir Kur'ân hükmü yoktur. Ancak saygı için kadının başını örtmesi daha iyidir. 

Bu konuyu pek çok kez açıklamış bulunuyorum. Bir soru üzerine şöyle cevap yazmıştım:

Vâkı‘a Sûresi’nin 77-80. âyetlerinde, Hz. Muhammed’e vahyedilen değerli Kur’ân’ın, mutahherlerden başkasının dokunmadığı saklı bir Kitapta bulunduğu vurgulanmaktadır. Bizim kanâatimize göre bu âyetlerde kastedilen Kitap, Kitap ehlinin, özenle sakladığı temel İlâhî Kitaptır. el-Mutahherûn da sünnetliler demektir. Âyetlerde, vahyedilen Kur’ân muhtevâsının, sünnetli, tertemiz bilginlerin ellerinde özenle saklanan İlâhî Kitap’ta mevcudolduğu; daha açık bir ifâde ile İlâhî Kitâb’ın prensiplerinin, Hz. Muhammed’e Kur’ân (okuma) olarak vahyedildiği anlatılmaktadır. Âyetlerin, Mushaf’ı abdestli olarak tutmakla bir ilgisi yoktur. Zaten bu sûrenin indiği sırada henüz Kur’ân Kitap halinde derlenmemişti, vahyedilenler, çeşitli yazı malzemesine yazılmış sahîfeler halinde idi, ama Kur’ân’ın tamamı bir Kitap halinde değildi.


 

BOY ABDESTİ ALMAK İÇİN OJEYİ SÖKMEK GEREKLİ Mİ?

Hocam size saygılarımı ileterek eşim adına bir sorum olacak eşim ayak ve el tırnaklarına oje yapıyor. Bu ayak ve el tırnağındaki ojeler boy abdestinden önce silip kazımak gereklimi? Yoksa böyle bırakıp boy abdesti alınabilir mi? Şimdiden size çok teşekkür ederim. Allah size uzun sağlıklı ömürler nasip eylesin...

Cevap: İnsanın kendi doğal halinden kaçması güzel değil ama kadınlar maalesef kendilerini bu tür süs püslere kaptırmışlar. Her ne ise bu benim düşüncem. Sorunuza gelince boy abdesti veya abdest alırken el ve ayak tırnaklarındaki ojeyi kazımaya gerek yoktur. İslâm'da güçlük yoktur. Ojeyi sökmek güçlüktür. Bu yüzden birçok kadın ibadetten kaçmaktadır. Ojenin üzerine boy abdesti alınır. Boy abdestinden maksat temizliktir. Oje zaten temiz olarak sürülmüştür. Onun üzerinin yıkanması yeterlidir. Bu tıpkı diş kaplatmaya benzer. Dişini kaplatmış olanın kaplamayı söktürmesi gerekmez. Mevcut hali ne ise öyle abdest veya boy abdesti olur.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ