CEP TELEFONU/TABLETLERDEN ABDESTSİZ OLARAK KURAN OKUNMASI PDF 
Cumartesi, 17 Şubat 2018 00:00

CEP TELEFONU/TABLETLERDEN ABDESTSİZ OLARAK KURAN OKUNMASI

Sn. Hocam Selamünaleyküm;

Sizden Abdestsiz olarak cep telefonu/tabletlerden Kuran okunur mu, Ayrıca telefonumdaki süre/ayetlerden dolayı tuvalete girebilir miyim, bilgilendirirseniz memnun olurum. Saygılarımla...

Cevap: Kur'ân'a göre abdest almak sadece namaz kılmak için gerek­lidir. İşte âyet şöyle buyurur: "Ey inananlar, namaz kılacağınız zaman yıkayın yüz­lerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi; meshedin başlarınızı ve aşıklara kadar ayaklarınızı." (Maide: 6)

Görüldüğü üzere âyette, "Kur'ân okumak için abdest alınız!" diye bir emir yoktur. Gerçi Vakıa Suresinde "Kitab-ı Meknuna (Yani özenle saklanan Kitaba) tertemiz olanlardan başkası dokunmaz" âyeti vardır ama oradaki Kitab Kur'ân değil, Kur'ân'ın asıl kaynağı olan Levh-i Mahfuzdur. Ona dokunabilenler de meleklerdir. Başka bir tefsire göre Saklı Kitab, Hz. Musa'ya verilmiş olan Levhalardır. Ona dokunanlar da mutahherler, yani sünnetli din bilginleridir. Mutahher sünnetli anlamına gelir. Abdest'in Arapçası Vudû'dur.

Hasılı kardeşim Kur'ân'ı tutmak için abdest almak gerekmez. Ama saygı için abdest almak isterseniz daha iyi olur fakat bu, şart veya farz değildir. Kur'ân yüklü cep telefonuyla tuvalete gitme sorununa gelince şöyle düşünün: Namaz kılacak kadar ayetler veya sureler ezberinizdedir. Yani beyninizde bunlar kayıtlıdır. Tuvalete gitmek için bunları beyninizden siliyor musunuz? İşte cep telefonu da aynıdır. O bir alettir. Onda Kur'an da yüklü olabilir, başka şeyler de. Onunla tuvalete gitmenin bir sakıncası yoktur. Ama ille sakınca düşünüyorsanız o zaman tuvalete gitmeden önce kafanızı da çıkarıp bir yere koyun, sonra tuvalete gidin.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş