GECE İBADETİ VE KAZA NAMAZI HK. PDF 
Pazartesi, 29 Ocak 2018 00:00

GECE İBADETİ VE KAZA NAMAZI HK.

Bismillahi rahmani rahim.... hocam gençliğim­den beri tam olarak olmasa bile namazımı kıla­rım... Zamanında kılmadıklarımı kaza namazı ile bitirmeye çalışırım....... Ancak soracağım şey şu: efendim bir yıldan beri her sabah ezan okunmadan beş on daki­ka önce kalkarım.------.önce bir günlük kaza namazı kılarım sonra sabah namazımı kılarım.--yapılan ibadet doğru mudur -ayrıca-- her rikaatte...üç beş sure okurum.( surelerin sırasını bilmeden okurum hangisi önce hangisi sonra). Ayrıca özellikle sabbah namazını n 2 rekat sünnet ve 2 rekat farzlarında----5-6 sure birden okuyarak rukuya varırım...en son okuduğum ise ayakta -amene rresuludur....yani en az beş süreden sonra amene resulu’yu okur rukua ve secdeye varırım... (yani sabbah namazından önce .-- bir günlük kaza namazı kılırmı bu--bu namazlarda beş on süre ayakta okunur mu ...

Cevap: Önce kaza namazı Kur'ân'ın emrettiği bir namaz değildir. Kur'ân bile bile kılınmamış namazların kazasından söz etmez. Bir mazeret dolayısıyla kılınmayan namazlar kaza edilir ki bunların sayısı da bir iki günlük namazı geçmez. Bile bile namaz kılmayan insan eylemli değil, kültür Müslümanıdır. Kur'ân'a kesin inanan kimse mazeretsiz olarak kasten namazı bırakmaz. Bu meseleyi bu şekilde vurguladıktan sonra derim ki:

Sizin uygulamanızda bir sakınca yoktur. İstediğin kadar namaz kıl ve namazda istediğin kadar Kur'ân oku. Sureleri sırasına göre okumak güzeldir ama şart değildir. Nasıl kolayınıza gelirse öyle okursunuz. Çünkü Kur'ân "Fakraû mateyessere mine'l-Kur'ân: Kur'ân'dan kolayınıza geleni okuyunuz!" buyurmaktadır. Ancak okuduğunuz surelerin ardından Amene'r-resulü okumak, niçin? Böyle bir şey Peygamberimizin sünneti değildir. Sünnet olmayan şeye bid'at denilir. Allah kabul etsin.

 

Cevabımızın cevabı

 

Sağolun hocam. Allah razı olsun. Sizin gibi değerli hocalarımız sayesinde dinimizi öğrenip yaşamaya çalışıyoruz. 60 yaşına yaklaşan şu hayatımda son bir iki yıldır ilk defa Kur'an-ı Kerim'i Türkçe mealinden (3-4 defa hatmetmeye çalıştım.) okuyup anlamaya çalışıyorum. Daha önce Kur'an-ı Kerim'i okuyup(anlamını bilmeden) Kur'an harf ve harekeleri ile yazı yazabiliyordum, namazlarımı da kılmaya çalışıyordum. Şimdi ise namaz kılarken okuduğum sure ve duaların Türkçe meallerini de aklımdan geçiriyorum ve bana müthiş bir huşu veriyor. Ne yazık ki din alimlerimiz namazın mealle kılınabileceği konusunda hemfikir değiller. Ben de kendimce böyle bir yol buldum. Allah'a emanet olun hocam!..

 


 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş