HAC AYLARI VE HAC GÜNÜ (1)
Pazartesi, 15 Ocak 2018 00:00

HAC AYLARI VE HAC GÜNÜ (1)

Hocam selamlar, saygılar "hac bilinen aylardadır" diye geçen bir ayet var buradan kasıt haram aylar ise Muharrem, Recep, Zilkade ve Zilhicce aylarının birinde umre ziyareti diye gittiğimizde hacı sayılır mıyız? Yoksa şu anki diyanet uygulaması mı doğrudur? Cevabınız için çok teşekkür ederim iyi çalışmalar...

Cevap: Hac bilinen aylardadır. Doğru. Ama o ayların hepsi hac gününü belirlemez. Onlar hacca hazırlık aylarıdır. On beş asır önceki Arabistan Yarımadasının durumunu düşünün. Yarımadanın bin, iki bin km.lik yerinden kalkıp hacca gelmek uzun zaman alır. İşte insanla­rın rahatça hac yapabilmeleri için hac için hazırlık ayları belirlenmiş­tir.  Bu aylar içinde kalkıp Mekke'ye gelen, istediği kadar umre yapabi­lir, umre de yarı hac demektir. Ama asıl hac Arafat'ta durmaktır. Bu da ancak Zilhicce ayının 9. gününde olan genel vakfe ve ertesi gün de Ka'be ziyaretiyle olur. Peygam­berimiz: “Hac Arefe’dir” yani Arefe vakfesidir, buyurmuştur. Siz isterseniz gidin kendi kendinize Arafat'ta durun, ertesi gün de gelip Ka'be'yi ziyaret edin bakalım o genel hac zevkini alacak ve o huzuru duyacak mısınız? Ve siz dahil kimse sizin hac yaptığınızı kabul edecek mi? Bu modası geçmiş düşüncelere takılıp ikide bir öne sürmenin hiçbir anlamı yoktur.  Şimdi Kur'ân'ın hac günlerine işaretine bakalım:

Rahmân ve Rahîm Allâh'ın adıyla. 1- Andolsun fecre (tan yeri ağarmasına), 2- On geceye, 3- Çift'e ve tek'e, 4- Gitmekte olan geceye. (Fecr Suresi: 1-4) 

1-7: Yüce Allah bu âyetlerde fecre, on geceye, çifte ve teke, gitmekte olan geceye yemîn ederek, "Akıllı kimse için bunda yeterli bir yemîn var değil mi?" yani akıllı, ibret alacak kimse için bundan daha etkili yemin olur mu? diyor.

Fecr: Tan yerinin ağarma zamanıdır ki biz buna galat olarak şafak deriz. Oysa şafak Arapça ’da, Güneş battıktan sonra ufukta kalan kızartıya denir. Seher vakti dediğimiz tan yerinin ağarma zamanı, zihnin en sâkin, gönlün en huzurlu, ortalığın en durgun olduğu zamandır. O zaman yapılan ibâdetin çok etkili olacağı, "Gece kalkıp ibâdet etmek, elbette daha oturaklı ve o zaman yapılacak duâ, söylenecek söz daha etki­li­dir.” Âye­tinde de belirtilmişti.

 

(devamı yarın..)