MÃœSLÃœMANLARIN DÃœNYAYI DEĞİŞTÄ°REN 20 Ä°CADI (1) PDF 
Pazar, 07 Ocak 2018 00:00

MÜSLÜMANLARIN DÜNYAYI DEĞİŞTİREN 20 İCADI (1)

01. 04. 2017 TARÄ°HLÄ° AKÅžAM GAZETESÄ°NDEN

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Independent Müslü­man mucitlerin Avrupa'yı ve dünyayı nasıl değiştirdiğini anlatan bir liste hazırladı. Haberde, Müslümanların dünyayı değiştiren 20 icadına yer verildi. Haberde İslam dünyasında yaşanan kahvenin bulunması, ilk uçma deneyi, cerrahi aletlerin dizaynı, dolmakalemin icadı gibi gelişmelerin insanlığın yaşamını nasıl değiştirdiği anlatıldı. İşte Independent'a göre Müslümanların en büyük 20 icadı:

Icad 

GÖZ

Antik Yunan'da insanlar gözümüzden ışınların çıktığını ve bu sayede görebildiğimizi düşünürdü. Dünyada ilk kez ışığın göz içine girerek kırılması sonucunda dünyayı gördüğünü keşfeden 10. yüzyılda yaşamış bir Müslüman alim olan İbni Haytam'dı. Karanlık odayı ve ışık oyunlarıyla görüntü elde etmeyi ilk olarak İbni Haytam keşfetmişti.

SANTRANÇ

Satrançın bugün oynanan formu ilk kez İran'da geliştirildi ve buradan Batıya yayıldı. 10. yüzyılda İspanyollar Emeviler aracılığıyla satrançla tanıştı.

UÇMAK

Wright Kardeşlerin ilk uçma denemesinden 1000 yıl kadar önce 852 yılında Abbas İbn Firnas adlı bir Arap Cordoba'daki Ulucami'in minaresinden tahtadan kanatlarla atladı.

Uçmayı umuyordu, tabii uçamadı. Ama tahta kanatların yarattığı paraşüt etkisi sayesinde hafif bir şekilde yere düştü. 875 yılında 70 yaşındayken bu kez ipek ve kartal tüylerinden yaptığı kanatlarla bir uçurumdan atladı. 10 dakika kadar havada kalmayı başardı.

SABUN

Haçlı Seferlerindeki Hıristiyan askerleri gören Müslümanları dehşete düşüren şey onların saldırganlığı değil Avrupalıların çok nadir banyo yapmaları ve vücutlarının çok kötü kokmasıydı.

SIVILAR

Sıvıları değişik kaynama noktalarına göre birbirinden ayırma da ilk kez Müslüman bilim insanı Jabir ibni Hayyan tarafından bulundu. Yaptığı deneylerle de modern kimyanın kurucusu sayıldı.

MÄ°L SÄ°STEMÄ°

Düz hareketi döner harekete çeviren mil sistemi de ilk kez bir İslam bilgini olan El Ceziri tarafından geliştirilmiş ve içten ateşli motorun icadına kadar tüm dünyadaki mekanik cihazların temel prensibini oluş­turmuştu.

ELBÄ°SE

 Icad Elbise

Elbiselerin kumaşı ve astarının arasına dolgu malzemesi kullanıl­ması da yine Ortadoğu'da ortaya çıkan bir icattır.

(devamı yarın..)

Son Güncelleme: Çarşamba, 03 Ocak 2018 22:37
 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ