MUHAMMED BN EBUBEKIR'IN CESEDI YAKILDI MI? (1)
Cumartesi, 02 Aralık 2017 00:00

MUHAMMED BN EBUBEKIR'IN CESEDI YAKILDI MI? (1)

Hocam, bir ilahiyat dr bitirme tezinde -şu an kitabın adını hatırla­yamadım tam olarak, ama bulabilirim, Hz. Peygamberin ölümünden sonra Hz Ayşe'nin kardeşi Muhammed'in Mısır'da bir harb sonrası yakılarak öldürüldüğünü okumuştum. Bu olaydan sonra hz Ayşe'nin kalan ömründe, kardeşinin yakılarak öldürülmesini anımsattığı için, et yemediği de belirtiliyordu. Sanırım tarihte benzeri olaylar yaşanmış... 

Cevap: Okuduğunuza benzer bir rivayet var. Ama olay kesin de­ğildir. Muhammed bn Ebubekir Hz. Alî'nin Mısır valisi idi. Muaviye'nin komutanlarından Muâviye bn Hudeyc, yaptığı savaşta yendiği Muham­med'i öldürüp cesedini eşek derisine koyarak yaktığı rivayet edilir.

Ebubekir'in oğlu Muhammed, Mısır'da Alî'ye bey'at etmeyenleri sıkıştırmaya başladı. Yazdığı yazı ile onları bey'ata çağırdı. Kabul etmediler. Gönderdiği adamlarla onların kimi evlerini yıktı, mallarını aldı, evlatlarından kimini hapsettirdi. Bunun üzerine onlar da Muhammed'le savaşmanın yolunu aradılar (el-Kâmil fî't-Târîḫ: 2/357; el-Vilâyetu alâ'l-buldan: 2/13). Beri taraftan Ebu Süfyan oğlu Muaviye'nin Amr bn Âs komutasında hazırladığı bir ordu da Mısır'a saldırdı. Amr bn Âs, Muhammed bn Ebubekir'in karşıtlarıyla anlaşıp birleşince büyük bir kuvvet oluşturdular. Bu kuvvetler on bin savaş­çıya vardı. İçlerinde Mesleme bn Muḫalled ve Muaviye bn Ḫudeyc de vardı. Muaviye bn Ḫudeyc ve yandaşlarının ordusuyla Hz. Ebubekir oğlu Muhammed'in ordusu arasında şiddetli savaş geçti, sonuçta Muhammed öldürüldü ve Ebu Safyan oğlu Muaviye ordusunun Mısır'ı ele geçirmesiyle Mısır yönetimi 38/658. yılda Hz. Alî'nin elinden çıktı (Taberî. Târîḫ: 6/11).

Hz. Ebubekir'in oğlu Muhammed ile Muaviye bn Hudeyc arasında süren savaşta Muaviye, yenik düşedek yolda bir harabeye sığınan Muhammed bn Ebubekir’i arıyordu. Sonunda, sığındığı harabede susuzluktan neredeyse ölecek durumda bulunan Muhammed'i harabeden çıkarıp Mısır Fustat’ına getirdiler. Muhammed’in, Amr bn Âs’ın askerleri arasında bulunan kardeşi Abdurrahman, kardeşi Muhammed'i serbest bırakacağını umduğu için derhal Amr bn Âs’a gidip:

̶ Kardeşimi sabren (bekleterek, susuz) öldürecek misin? Onu Muaviye bn Ḫudeyc’e gönder, hükmü ona bırak, dedi.

Muaviye bn Ḫudeyc’i çağıran Amr bn Âs, Muhammed hakkında hüküm vermesini istedi. Muaviye bn Ḫudeyc:

̶ Siz Kinane bn Bişr’i öldürdükten sonra ben Muhammed bn Ebubekir’i sağ bırakır mıyım? Dedi.

“̶ Bana su verin!” diyen Muhammed’e:

̶ Allah sana su vermesin! Siz oruçlu Osman’ı susuz olarak öldürdünüz! Allah ona, cennette dupduru su ikram etti. Vallahi ey Ebubekir’in oğlu ben de seni öldüreceğim! Allah sana da kaynar su içirecektir!

(devamı yarın..)

Son Güncelleme: Cuma, 01 Aralık 2017 23:56
 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş