Önemli işi olanlara Cuma namazı farz değildir *** Kadının, “Nikâhımı ortaya koyuyorum” sözü ile boşama olur mu?

Önemli işi olanlara Cuma namazı farz değildir

Hocam merhabalar, size danışmak istediğim bir durum var. Cuma namazı saatinde dersim var. (12:40-14:30 arasında) 3 haftadır cuma namazını kaçırıyorum. Derslerin zaman ve yerlerini okul ve bölüm belirliyor, o sebeple değiştirmek mümkün değil. Ders de çok önemli, kaçırmak istemiyorum. Bu tür durumlarda ne yapmak gerekir? Saygılar sevgiler.

Cevap: Bu durumda size Cuma namazı farz değildir. Dersten sonra öğle namazını kılarsınız. İşçiye, hastabakıcıya, yolcuya, kısaca önemli işleri olanlara Cuma namazı farz değildir. Onlar daha sonra öğle namazını kılarlar.


Kadının, “Nikâhımı ortaya koyuyorum” sözü ile boşama olur mu?

Sayın hocam; ben 36 yıllık evli, 4 çocuk annesiyim. Bundan 13-14 yıl önce eşimin bensiz hacca gitmemesi için nikâhımı öne sürmüştüm. Ve ona dedim ki bensiz hacca gitme, gidersen eğer nikâhımı ortaya koyuyorum. Birlikte gidelim diyerek. O da bunu kabul etti. Ve biz 13-14 senedir yazıldığımız halde hacca veya umreye gitmek kısmet olmadı. Bu yıl eşim hacca gitmek istiyor, özel şirketle ama beni götüremiyor. Yalnız başına gidiyor. Acaba benim söylediğim bu sözün yani “nikâhımı koyuyorum” dediğimin bir hükmü var mı? En yakın zamanda bana cevap verirseniz çok memnun olurum. Allah sizden razı olsun, şimdiden çok teşekkür ederim.

Cevap: Sizin o sözünüzün hiçbir anlamı ve hükmü yoktur. Çünkü siz yüz defa nikâhınızı ortaya koysanız bir şey lazım gelmez. Boşama, kadının ellinde değil, erkeğin elindedir. Boşama da öyle bir sözle olmaz, ancak üç ayda ve her ay “seni boşadım, yahut boşsun!” demek suretiyle olur. Şimdi sizin sözünüz anlamsız ve hükümsüzdür. Kocanız hacca gidebilir. Hacca gitmeğe engel olmaya kalkmayın, sonra günahkâr olursunuz.

 


 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş